Европейската комисия съобщи, че подготвя планове за действие в извънредна ситуация.

Ако Атина представи своите планове в тази посока, ЕК има множество възможности за съдействие и за покриване на 85% от разходите, каза говорителят на ЕК Мина Андреева, цитирана от БТА.

Хиляди прииждат в Гърция всеки ден

Правителството на Гърция търси места в цялата страна, където могат да се настанят мигрантите, които всекидневно пристигат с хиляди на гръцките острови в Егейско море.

Създадените временни лагери по островите са препълнени с хора, а на пристанището в Пирея над пет хиляди живеят в складовете. Ситуацията на това пристанище е инфарктна, пишат гръцките вестници.

Палаткови лагери, изградени за една нощ, има в няколко парка в гръцката столица.

Настанените в тях не желаят да останат в Гърция и често сами тръгват пеш към македонската граница.

Повече от 15 000 гърци са пристигнали в Северна Гърция. На граничния пункт Идомени и днес около 7 хиляди души са струпани в очакване македонските власти да ги пуснат  да преминат.

Телевизионните кадри с мигранти, които отчаяно се опитват да стигнат до Западна Европа през Балканите, подчертават спешната необходимост от европейската среща на върха следващия понеделник за справяне с миграционната криза в ЕС, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

"Тези кадри ежедневно ни показват ясно, че са нужни разговори", каза пред репортери Меркел след среща в Берлин с хърватския премиер Тихомир Орешкович, като отбеляза, че поддържа редовен контакт с гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде и БТА.

Кризата в Македония

Вчера стотици мигранти се опитаха да проникнат със сила от Гърция в Македония, преди да бъдат отблъснати от силите на реда, използвали сълзотворен газ.

Президентът на Македония Георге Иванов защити решението на страната си да въведе подобни ограничения с думите "Ние взехме нашите собствени решения. Във времена на криза всяка страна трябва да намери своите собствени решения".

"Ако Скопие не беше направил нищо, то Македония щеше да е залята от мигранти", посочи той.

Когато времето се затопли, ще има нови маршрути през Албания или България, прогнозира президентът.

Пътят на мигрантите през Балканите ще се затвори, когато Австрия достигне своя таван за прием на кандидати за убежище, фиксиран за настоящата година на 37 500 души, заяви още Георге Иванов в интервю за германското сп. "Шпигел", цитиран от Франс прес и БТА. Това може би се случва в настоящия момент, каза той.

Бъчварова: Готови сме за реакция

Готови сме да реагираме, ако бежанците от гръцката граница решат да настъпят към нашата, каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти.

Имаме план, който е разчетен до часове за това как и къде ще бъдат разположени силите, как можем да противодействаме и как да действаме в зависимост от развитието на ситуацията“, увери министърът, цитиран от "Фокус".

В този смисъл имаме готовност, надявам се да не се налага да го доказваме“, коментира Бъчварова.

Вчера министърът на отбраната Николай Ненчев потвърди готовността на армията за съвместни действия с МВР по охрана на границата, като обяви, че 500 души могат да бъдат изпратени веднага.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Доколко Гърция се справя с бежанците?