Mигрантите избиха металната врата и се разположиха на железопътната линия, за да блокират движението. Мъже, жени, деца успяха да си пробият път през гръцкия полицейски кордон и се опитаха да преминат през теленото заграждение на границата и да влязат в Македония с викове „Отворете границите“.

Македония отново затвори границата си, след като вчера пропусна 350 души.

Повече от 7000 души чакат в гръцкия град Идомени, за да продължат пътя си през Македония към Западна Европа.

Около 6500 са в палатков лагер в Идомени, а още 400 души лагеруват край бензиностанция на 17 километра от града.

Започващото пролетно затопляне донесе засиленото напрежение по т.нар. Балкански път.

ЕК готви извънреден план за Гърция

Притокът към гръцките острови се засилва. Очаква се в някои райони на Гърция да бъде обявено извънредно положение заради бежанската криза.

По данни на медии около 25 хил. бежанци, пристигащи от Турция, са блокирани на гръцка територия.

Фрегати на НАТО поеха контрола на морския път. Част от бежанците остават на островите, а други се прехвърлят в Пирея, Кавала и Солун. Местните власти предоставят временни лагери за настаняване в закрити спортни зали и бивши военни поделения.

ЕК днес съобщи, че подготвя планове за действие в извънредна ситуация. Ако Атина представи своите планове в тази посока, ЕК има множество възможности за съдействие и за покриване на 85% от разходите, каза говорителят на ЕК Мина Андреева, цитирана от БТА.

Атина обмисля да наложи вето при липса на единно споразумение за разпределение на бежанците по квоти между всички европейски държави.

Миналата есен ЕС прие квотното правило за разселването на 160 хиляди мигранти, от които 140 хиляди досега се намират в Гърция и Италия, а останалите са в държави извън ЕС (основно Турция). Преди дни комисията съобщи, че по квотите досега са били разселени не повече от 500 души.

Критика от Меркел към Балканите

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува „едностранното закриване на границите”. За такава мярка се настройват някои балкански и централноевропейски държави.

В интервю за телевизия ARD Меркел подкрепи Гърция, подчертавайки, че ЕС "не може да захвърли на произвола на съдбата" тази страна, която се оказа наводнена с мигранти.

Европа е в състояние да спре миграционната вълна, напираща към континента, но нейните лидери нямат планове да направят това, каза унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Лошо е, че Брюксел не може да организира защитата на Европа, но още по-лошо е, че липсва дори намерение това да бъде сторено", е заявил премиерът в Будапеща, в годишната си реч за състоянието на страната.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Доколко Гърция се справя с бежанците?