Дисциплинарните наказания са наложени след проверка на Изпълнителната агенция "Медицински одит", която установила неизпълнение на медицинския стандарт в АГ отделението, съобщи БНР.

30-годишната Десислава Манолова постъпва в МБАЛ "Тота Венкова" в Габрово за раждане на 11 септември. Жената преносвала бременността си, но лекарите твърдяли, че всичко е наред и най-вероятно терминът й - 9 септември - не е изчислен правилно.

От 11 до 25 септември Десислава лежи в габровската болница, но лекарите не предприемат предизвикване на раждането.

На 26 септември младата жена ражда момченце, но часове по-късно то умира. Причината е поглъщане на околоплодни води. Десислава  пък развива сепсис, предизвикан от стафилококова инфекция. Тя е транспортирана в Плевен, но въпреки усилията на лекарите там, на 4 октомври умира.

След смъртта й бяха извършени проверки на отделенията по АГ и неонатология в габровската болница. Взети бяха и проби от част от медицинския персонал в тях. Резултатите от тях показали, че акушерка и три санитарки от АГ отделението са носители на стафилококи но те не били от същия щам, причинил смъртта на родилката.

На директора на болницата д-р Нели Савчева е връчен акт за констатирани административни нарушения. Проверяващите констатирали, че в историята на бременността на пациентката не е изчислен конкретен термин, не е определена прогнозата на раждането и не е съставен план за акушерско поведение.

Наложени са дисциплинарни наказания на всички гинеколози - "забележка", а шефът на АГ отделението д-р Димитър Ангелов е с предупреждение за уволнение. Ръководството на болницата е обявила и конкурс за нов началник.

„Наказанието „забележка” не подлежи на коментар, по-скоро звучи като подигравка.”, заяви председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите адвокат Пламен Таушанов, цитиран от "Монитор".

Същото обявиха и близки на починалата родилка.

По случая работи Окръжната прокуратура в Габрово.

Условни присъди за гинеколози в Пловдив

Днес Пловдивският окръжен съд постанови условни присъди от по 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок за двама гинеколози, подсъдими за смъртта на 77-годишна пациентка през 2009 г.

Единият от тях - д-р Борис Кузманов, който е племенник на бившата първа дама Антонина Стоянова, през 2011 г. бе задържан с 300 дози хероин. Той бе обвинен в разпространение на наркотици и получи пак условна присъда.