30-годишната Десислава Манолова постъпва в МБАЛ "Тота Венкова" в Габрово за раждане на 11 септември. Жената преносвала бременността си, но лекарите твърдяли, че всичко е наред и най-вероятно терминът й - 9 септември - не е изчислен правилно.

"Тя постъпи в болницата, тъй като гинекологът, който следеше бременността й, я посъветва, след като мине определената дата, да постъпи и да е под наблюдение", обясни майката на починалата родилка Настя Манолова.

От 11 до 25 септември Десислава лежи в габровската болница, но лекарите не предприемат предизвикване на раждането, въпреки че от термина вече са изминали две седмици.

На 26 септември младата жена ражда момченце, но часове по-късно то умира. Десислава  пък развива сепсис. След спешна консултация със специалисти от Университетската болница в Плевен, родилката е транспортирана там, но въпреки усилията на лекарите, на 4 октомври тя умира.

Десислава е погребана в неделя - 6 октомври, в родния си град Попово, а родителите и съпругът й са категорични, че ще съдят габровската болница. По думите на майката на Десислава бременността на дъщеря й е била нормална и не е имало никакви проблеми.

Изпълнителният директор на МБАЛ "Тота Венкова" д-р Нели Савчева обясни, че причина за смъртта на нероденото бебе е поглъщане на околоплодни води. По думите й веднага след инцидента е направена проверка, но още не е ясно какви са причините довели до трагедията.

Д-р Савчева каза още, че ако се докаже лекарска грешка, ще бъдат взети всички мерки срещу виновните.

Семейството има още едно дете - 4-годишна дъщеря.

"Това, което ще направя оттук нататък, е да гледам дъщеричката си, защото само тя ми остана. Вместо да сме четиричленно семейство, сега останахме само двама. И ще търся истината за смъртта на жена ми. Трябва да се разбере кой е виновен и да си понесе отговорността", казва през сълзи съпругът Станислав.

На 21 ноември 2011 г. 35-годишната Надежда Узунова почина при раждането на второто си дете, след като няколко пъти била връщана от столичната АГ "Шейново", което тогавашния здравен министър Стефан Константинов определи като "размотаване". По-късно и бебето й - момиченце, родено в тежко състояние, също почина.

Месец по-рано почина и 19-годишната родилка Деяна Георгиева. Трагедията с младата майка започва на 12 септември 2011 г., когато тя постъпва за раждане в АГ "Шейново". След 10-часова неефективна родова дейност лекарите израждат бебето чрез секцио. На четвъртия ден изписват родилката, но след прибирането й вкъщи тя вдига висока температура и започва да повръща. След това момичето е лекувано в четири болници - АГ “Шейново”, Инфекциозна, “Пирогов” и Александровска, но на 24 октомври умира.