Проверката е извършена след съмнение за токсикологичното отравяне на трима души през месец юни, съобщиха от БАБХ.

Сигналът бе подаден от Столична РЗИ в 15 ч. на 15 юни. Тогава трима души от едно семейство бяха приети в УМБАЛ „Александровска“ и  „Пирогов“ в тежко състояние, консумирали заешка яхния с лук и печурки. Гъбите били купени от магазин на "Кауфланд" в София.

С цел да предотврати други инциденти, Агенцията по безопасност на храните незабавно наложи забрана за реализация и всички налични количества култивирани печурки бяха изтеглени от обектите на веригата в цялата страна.

Изследвани са общо 8 проби в лаборатория в Европейския съюз за наличие на алкалоида, в това число една проба гъби от търговския обект на "Кауфланд" в София, проба от гъби, взета от централния склад на веригата и на гъби, взети от препакетиращото предприятие. Изследвана е и проба от гъби, взета от дома на пострадалото семейство, проба от готовото ястие „Яхния със заешко“, което са консумирали хората, както и проба от брашното, черният и червеният пипер използвани за приготвянето й.

Всички проби са отрицателни за наличие на атропин, което дава основания на инспекторите по храните да считат, че в случая не се касае за хранително отравяне.

След като полските печурки бяха спрени от продажба, директорът на полската компания производител пристигна у нас, за да провери какво всъщност се случва. Тогава стана ясно, че фирмата-производител, както и вносителят на гъбите ще искат държавата да компенсира загубите им, ако се окаже, че не гъбите, купени от голяма верига магазини, са довели до отравянето на семейството.