Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) проверява съмнение за токсикологично натравяне на семейство от трима души, след консумация на култивирани гъби печурки закупени от Кауфланд.

Сигналът е подаден днес следобед от Столична Регионална здравна инспекция (РЗИ), съобщиха от БАБХ.

Гъбите са закупени от обект на търговската верига на територията на град София.

БАБХ наложи забрана за реализация и изтегляне от обектите на "Кауфланд" в страната на всички налични количества култивирани печурки.

Инспектори са изискали от търговската верига документите за произход, годност и качество на всички видове гъби, предлагани във веригата.

Отровилите се са мъж, жена и нейният баща. Те са настанени в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов” и Александровската болница. Състоянието им е овладяно.

Семейството си купило насипни гъби, според етикета -  печурки, и сготвило една-единствена от тях в заешка яхния с лук и моркови на 13 юни.

Пръв в болница е попаднал възрастният мъж, който е получил халюцинации и първоначално е бил със съмнения за инсулт.  После оплаквания получила дъщеря му, а последен - нейният съпруг. Той е консумирал няколко пъти от ястието и е в най-тежко състояние в токсикологията на „Пирогов”, откъдето е подаден и сигнала в РЗИ за отравяне с гъби.

И тримата пациенти са консултирани с токсиколог от "Пирогов", където са проведени диагностични изследвания и е доказан холинолистичен синдром, дължащ се най-вероятно на микоатропиново гъбно направяне, уточняват от РЗИ.