Франция се вслуша в натиска на международната общност, съобщи френски дипломатически източник, цитиран от Франс прес и БТА.

"Решението бе взето в началото на седмицата. Договорът е спрян до ноември. Тогава ще видим дали ще има финансови последици", каза източникът и уточни, че това може да струва на страната един милиард евро.

"Упрекваха ни, че искаме да ги доставим, не могат да ни упрекнат, че не искаме да ги доставим", добави източникът.

Не е ставало дума за разтрогване на договора за доставка на кораба "Мистрал" на Русия, заяви източник, свързан със строежа на кораба в Сен Назер, предаде ИТАР-ТАСС.

В корабостроителницата в Сен Назер не са постъпвали никакви разпореждания да се спре работата по кораба, която сега е в последен стадий. "В изявлението се говори само за задържане на доставката", заяви източникът.

САЩ приветстваха "мъдрото решение" на Франция да замрази доставката на първия боен кораб "Мистрал" на Русия, предаде Франс прес.

"Смятаме, че това е мъдро решение", заяви говорителката на Държавния департамент Джен Саки в кратък имейл до агенцията.

Русия не вижда особена трагедия в отказа на Франция

Руското министерство на отбраната не вижда особена трагедия във възможния отказ на Франция да изпълни договора за доставка на Русия на хеликоптероносач тип "Мистрал", заяви руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Министерството на отбраната не вижда в това особена трагедия, макар че, разбира се, това е неприятно и поражда определено напрежение във взаимодействията с френските партньори, но отказът от този договор за нас няма да е трагедия по отношение на превъоръжаването и изпълнението на държавната програма за въоръжаване", каза той.