Генералната дирекция за вътрешна сигурност (DGSE, контраразузнаването), мобилизирана да открие последните членове на клетката, ударила Париж и Брюксел, неутрализира нов терористичен заговор, готвен в парижкото предградие Аржантьой.

Задържан е един мъж, френски гражданин. В хода на операцията е бил открит експлозив, предаде АФП.

Аржантьой е градче с над 100 000 души население на северозапад от Париж, на около 12 км от центъра му.

За предотвратеното престъпление е съобщил снощи министърът на вътрешните работи Бернар Казньов. В четвъртък сутринта, е пояснил той, полицаите са извършили „важен арест”, който е позволил „да бъде провален проект за атентат във Франция, доведен до напреднал стадий”.

„Никой видим елемент не свързва този проект с атентатите в Париж и Брюксел”, е уточнил вътрешният министър.

Нощес DGSE, подкрепена от елитни полицаи, е извършила със съдебно разрешение обиск в жилищен блок. Обитателите на сградата са били евакуирани и са взети мерки за издирване и евентуално обезвреждане на взривни устройства. В операцията са участвали сапьори.

Целта на тези мерки, обясниха от вътрешното министерство, е била „полицаите да могат да обискират при оптимални условия апартамента, паркинга и общите части”. Районът е бил отцепен, а журналистите – приканени да стоят на разстояние.

„Задържаното лице, с френска националност, е заподозряно, че е замесено на високо равнище в терористична мрежа, която е планирала да нанесе удар във Франция – е заявил Казньов. – Този арест е плод на щателно разследване, водено от седмици. В него бяха мобилизирани съществени средства за пряко и техническо наблюдение, както и тясно и постоянно сътрудничество, между европейски служби.

Арестуваният се казва Реда Крикет, 34-годишен, съобщи по-късно АФП, позовавайки се на съвпадащи сведения от различни източници.

Много единици бойно оръжие, включително автомати "Калашников", са били иззети от апартамента му в Аржантьой. Сред експлозивите, за които съобщи министър Казньов, имало и от особено мощния ТАТР, използван и при атентатите в Брюксел във вторник.

"Този експлозив е използван често от джихадистите от "Ислямска държава", уточнява АФП. А количеството, намерено в апартамента на Крикет, е било "готово за употреба". Открити били също ацетон и кислородна вода, които влизат в състава му.

Миналата година Крикет е бил осъден задочно в Белгия за участие в мрежа за изпращане на джихадисти в Сирия. Негов съучастник, съден в същия процес, е бил Абделхамид Абауд, организатор на серията терористични нападения в Париж на 13 ноември.

Абауд, 28-годишен французин с мароканско потекло, беше убит на 18 ноември м.г. в ожесточена престрелка с френски елитни полицаи в Сен-Дени, северно предградие на Париж.

Засега не е установена никаква връзка между заловения в Аржантьой и атентатите в Брюксел на 22 март. Но АФП уточнява, че той е живял в Белгия, по-специално в Иксел, община от региона на Брюксел. Той е бил там, когато през март 2014 г. за него е била издадена международна заповед за издирване и задържане.

По-рано Реда Крикет многократно е бил осъждан във Франция за криминални престъпления (включително веднъж на 5 години затвор) според източник, близък до сегашното следствие. Това е поредно напоследък свидетелство за преливането между "обикновен" бандитизъм и ислямистки терор. Братята Ел Баркауи, които се взривиха в Брюксел, до неотдавна са били просто гангстери.

Задочната присъда на Крикет от миналата година е 10 години затвор. Тя е произнесена в голям процес против мрежа, ръководена от 41-годишния брюкселец Халид Зеркани, смятан от белгийските власти за "най-едрия познат в страната вербовчик на кандидати за джихад".

В следствието преди този процес и било изяснено, че Крикет е имал важна роля във финансирането на мрежата. Той е внасял в нея част от спечеленото в грабежи и други престъпления, спазвайки ислямисткия принцип "ганима" (подялба на военната плячка).

За разкрития проект „Фигаро” пише, че той би бил 12-ият провален в рамките на 15 месеца. В края на януари т.г. министър Казньов е съобщил, че спецслужбите са ликвидирали в зародиш 11 атентата в хода на 2015 година.

В един от тези случаи, на 29 октомври м.г., поделение на спецслужбите в град Льовалуа разкрило някой си Хаким, 25-годишен французин. Той търсел оръжия с намерение да влезе във военноморската база в града и да открие огън по служащите в нея.

Друг заговор, насочен против военен обект, е бил разкрит през юли м.г. Трима души смятали да отвлекат и демонстративно да убият офицер от национален тренировъчен център край град Койур в Южна Франция. Групата била свързана с терорист от ИДИЛ, воюващ в Сирия.

От началото на 2016 година в цяла Франция са били задържани по подозрения за терористични действия около 75 души. 28 от тях са оставени в ареста.