Това информира Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Льо Дриан каза, че нападателят е повалил жената на пода и се е опитал да й отнеме оръжието, но тя е успяла да го задържи. Другите двама военнослужещи от патрула открили огън, "за да защитят нея" и хората на летището.

Френският министър на вътрешните работи Брюно льо Ру каза, че застреляният на летището е свързан с отнемане на автомобил, извършено по-рано тази сутрин в парижко предградие.

Льо Ру заяви, че мъжът първо прострелял със сачми полицай при проверка на пътя и след това откраднал колата на жена, заплашвайки я с оръжие.

По думите на министъра стрелецът е известен на полицията и разузнавателните служби.

По данни на органите на реда неутрализираният мъж е многократно осъждан 39-годишен французин, който през 2015 г. е попаднал под подозрение за радикализация.

Извършил е редица нарушения на закона, сред които въоръжени грабежи и търговия с наркотици, поради което е бил издирван от криминалната полиция.

Кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон поздрави френските военнослужещи, които охраняват улиците и важни обекти след поредицата от атентати с жертви на ислямски екстремисти.

Вижте снимки>>

В реч, посветена на отбранителния сектор, той каза, че войниците, участващи в операция "Сентинел", които са били нападнати на летище "Орли", за пореден път са показали хладнокръвие, сдържаност и професионализъм.

Случаят ще се разследва от френската антитерористична прокуратура.

Бащата и братът на мъжа, убит на летище "Орли", са задържани от полицията, заяви източник от френските съдебни власти, цитиран от Ройтерс.

По думите му това е рутинна мярка при подобни обстоятелства.

Ситуацията на парижкото летище "Орли" постепенно се нормализира


Полицията е завършила проверката на южния терминал на летището, което се връща към нормалния си режим на работа.

Цялата територия е обезопасена
и започват да слизат пътниците от 13 самолета, които бяха блокирани на пистата, докато летището бъде проверено от службите за сигурност.

Заради проверките все още е затруднен достъпът до летището и призивът е да се използва обществен транспорт.

Франция ще бъде безпощадна към терористите, заяви президентът Оланд 

Франция ще продължи да води безпощадна борба срещу терористите и ще осигури максимална сигурност на своите граждани, заяви френският президент Франсоа Оланд.

Той даде висока оценка на действията на войниците.

"Президентът на републиката приветства смелостта и ефективността на действията на полицаите и военнослужещите по време на агресивните действия на изключително опасен човек, който е бил ликвидиран. Отделът на Парижката прокуратура по въпросите на тероризма започна разследване, за да изясни мотивите и обстоятелствата около случилото се, както и дали има възможни съучастници", заяви Елисейският дворец.

Представител на френската армия заяви, че нападнатата на летището военнослужеща се чувства добре.