Какво значи "технически кабинет"? Технически кабинет по конституция е служебният кабинет. Някои държави го наричат технически, други мостови. Когато имаш Народно събрание и то гласува едно правителство, то винаги е политическо - това коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева в предаването "120 минути" по bTV.

Коментарът ѝ идва след като по-рано днес "Демократи за силна България" излязоха с предложение към коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" за "техническо правителство" с третия мандат, който да бъде разглеждан като национален.

От Националния съвет на "Продължаваме промяната" посочиха, че в 50-ото Народно събрание не виждат условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърдиха, че ще бъдат опозиция.

Христо Иванов, който подаде оставка като председател на "Да, България", пък коментира, че "ако има шанс да бъде формирано "анти-Пеевски" правителство, "то ние сме длъжни пред нашите избиратели да го направим". Във Facebook страницата си от "Да, България" публикуваха пост на Божидар Божанов, в който се посочва, че движението ще обсъди сериозно предложението на ДСБ за третия мандат и свикват заседание на Националния съвет на "Да, България" за утре.

Екатерина Захариева коментира и предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет "Желязков", който не бе одобрен от 50-ото Народно събрание. "Ние предложихме силен кабинет с хора, които от първия ден можеха да влязат в министерствата и да започнат да придвижат нещата, които не се случват от години", каза още тя. Народната избраничка подчерта още, че половината и повече от партиите, които са в парламента, са отказали да водят разговори за политики с ГЕРБ.

"Когато влезеш в Народното събрание и се явяваш пред избирателите, се явяваш с политики и с програма. Един експерт, който е просто експерт и няма политически опит, той трудно ще реализира политиките", коментира още депутатът от ГЕРБ.