Законът, който парламентът прие, предвижда следните най-важни мерки, обобщени от Франс Прес и БТА:

Удължаване на срока на действие

Френският закон (от 1955 г.) предвижда извънредното положение да бъде налагано за срок, по-дълъг от 12 дни, само със специално гласуван закон.

Законопроектът, който приеха депутатите предвижда извънредното положение да бъде удължено, след като изтекат 12-те дни, за три месеца.

Такъв случай имаше през 2005 г. при бунтовете в предградията. Но тогава извънредното положение бе в сила само в някои бедни райони, а не на цялата френска територия, както е сега.

Разширяване на домашния арест

Режимът на домашен арест ще обхване всеки, за когото има сериозни причини да се смята, че с поведението си заплашва сигурността и обществения ред. На някои от хората, на които е наложен домашен арест, може да бъде забранено да влизат в пряк или непряк контакт със заподозрени в подготовка на действия, нарушаващи обществения ред.

Прецизиране на режима на обиските

Прокурорът на Франция ще бъде информиран за всяко решение за обиск, който ще протича в присъствието на служител на съдебната полиция. При обиските ще може да се прави копие на всякакъв носител на данни от всякакъв вид информационни системи или техника. При нарушаване на разпоредбите за обиските предвидените наказания ще бъдат засилвани.

Не се предвижда контрол над печата

Премахва се текстът от закона от 1955 г. - макар че никога не е бил прилаган - за контрол над печата и радиото.

Разпускане на групи или сдружения

Законопроектът допуска възможност да бъдат разпускани сдружения или групи, участващи, улесняващи или подбуждащи към действия, които са сериозно посегателство срещу обществения ред и в които са участвали хора под домашен арест.