Париж обмислял този вариант заради притока на мигранти от Тунис и Либия, някои от които не крият намеренията си да отидат при техни близки във Франция, съобщи БТА.

Според източника Париж искал да се обмисли механизъм, който ще му позволи да прекрати временно да изпълнява задълженията си във връзка с Шенгенската зона, когато има системно "нарушаване" на една от външните граници на ЕС. Това временно прекратяване ще продължи, докато трае "нарушаването" на външната граница, твърди източникът.

Само преди седмица Франция отново потвърди позицията си, че Румъния и България не са готови за присъединяване към Шенгенското пространство, което би означавало падане на граничния контрол. Париж принципно е за влизането на двете държави в зоната, но засега те не изпълняват условията.

На 18 април пък стотици тунизийски имигранти бяха блокирани на италианско-френската граница. С получените от италианските власти шенгенски визи те се опитаха да преминат границата с Франция, но бяха спрени.

Европейската комисия не е информирана за намерението на Франция, предаде Франс прес, като цитира говорителя на ЕК Марк Грей.
Той припомни, че страните от Шенгенската зона могат за много кратки периоди и когато имат добро основание за това да подновяват граничните проверки.

Шенгенското споразумение не предвижда прекратяване на прилагането му. Само сериозна заплаха за обществения ред или за вътрешната сигурност може по изключение да оправдае подновяването на проверките по границите по време на максимален период от 30 дни. Ако заплахата продължава да тегне, то този период може да бъде подновен с още 30 дни, припомня АФП.

Мотивите за подновяване на проверките, аргументите за тях, обхватът на приложението на проверките, имената на граничните пунктове, на които ще се извършват, датите и срокът им трябва да бъдат съобщени на Европейската комисия и на останалите страни партньори от Шенгенската зона.

Последна актуализация в 21.53 ч.