"Юнкер поздравява Еманюел Макрон за резултата му от първия тур на изборите и му пожелава успех на втория тур", каза говорител на председателя на ЕК, цитиран от Ройтерс и БТА.

39-годишният центрист спечели вчера най-добрия резултат в гласуването, изпреварвайки льо Пен с над 2 процентни пункта.

Берлин: Пожелаваме му успех

В Германия правителството на Ангела Меркел поздрави Макрон, предаде Франс прес.

"Добре е, че Еманюел Макрон постигна успех с позицията си за силен Европейски съюз плюс социална пазарна икономика. Пожелаваме му успех в следващите две седмици", написа в Туитър говорителят на канцлера Ангела Меркел.

Тази позиция не е изненада, тъй като в миналото Зайберт е подчертавал неведнъж, че няма нищо общо между онова, което отстоява Меркел, и политиката на френския крайнодесен Национален фронт, отбелязва АФП.

Меркел прие Макрон в предизборната кампания, наред с кандидатите на десницата Франсоа Фийон и на социалистите Беноа Амон.

Подкрепа за Еманюел Макрон изрази и външният министър на Германия, социалдемократът Зигмар Габриел.

"Сигурен съм, че Макрон ще помете на 7 май крайната десница, десния популизъм и антиевропейците", заяви Габриел в Аман, където е на посещение.

Официално германските социалдемократи подкрепяха в предизборната кандидата на френските социалисти Беноа Амон, но всъщност залагаха на Еманюел Макрон, когото смятаха за политически по-близък, добавя АФП.

Новината от Париж тласна еврото нагоре

Еврото поскъпна спрямо долара и йената на азиатските валутни борси тази сутрин, след първия тур на избори във Франция, предаде АФП.

Малко преди 6.30 ч сутринта в Токио еврото се разменяше за 1,088 долара, а половин час по-рано струваше 1,0726 долара. Едно евро се разменяше за 120 йени, а в петък в Ню Йорк курсът бе едно евро за 117 йени.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Льо Пен срещу Фийон