32-годишният крайнодесен екстремист призна, че на 22 юли е разстрелял 69 души, главно младежи, на остров Ютьоя. Осем други намериха смъртта в бомбен атентат, извършен лично от Брайвик в Осло.

Днес Брайвик отново заяви, че е извършил убийствата, но отказа да се признае за виновен, тъй като по думите му "този съд няма правомощията да го съди".
Това бе и неговото първо публично появяване в съда, след като предишните заседания по мерките му за неотклонение бяха при закрити врата.

"Аз съм военен командир в Норвежкото съпротивително движение и Ордена на норвежките рицари тамплиери. Относно компетенциите на този съд, аз ги отхвърлям, защото вие сте получили мандат от организации, които подкрепят омразна идеология и защото подкрепят мултикултурността", каза Брайвик.

В залата на съда имаше група демонстранти, които бяха издигнали транспарант с надпис: "Да не се дава на фашисти трибуна да говорят". В залата бяха допуснати около 120 души, а още стотици хора се тълпяха в други помещения, където имаше видеовръзка с процеса.

С решението си съдът потвърди наложените досега ограничения върху Брайвик, докато е под стража - да бъде лишен от достъп до вестници и новинарски емисии по радио и телевизия. Така обвиняемият ще остане в затвора най-малко до 6 февруари. Дотогава ще бъде взето ново решение за пребиваването му в ареста, посочва ДПА.

До края на този месец двама норвежки лекари трябва да направят психиатрични експертизи на масовия убиец и да дадат мнението си дали той може да носи наказателна отговорност.