В замяна той обеща да предостави информация на разследващите органи, съобщи днес норвежката телевизия НРК, цитирана от ДПА и БТА.
Миналия петък Брайвик извърши бомбен атентат в Осло, отнел живота на 8 души, след което застреля 69 души на близкия остров Ютьоя.

Трийсет и двегодишният екстремист постави като условие за своето сътрудничество със следствието и оставката на генералния щаб на армията, както и абдикацията на краля Харалд Пети. По време на втория разпит вчера Брайвик настоя също да бъде назначен за главнокомандващ въоръжените сили на Норвегия, информира телевизия НРК, цитирана от Франс прес. Полицията отказала, но след като прекарал десет часа със следователите, убиецът все пак склонил да говори.

Полицейският прокурор Пал-Фредрик Хьорт Краби заяви днес пред АФП, че Брайвик се показал "твърде разположен" да отговаря на въпросите. Не пожелал обаче да даде информация за другите "клетки" от неговата организация, за които споменавал преди това. Обвиняемият е задържан под стража в затвор с максимална сигурност за осем седмици и този срок може да бъде удължен.

Предстоят психиатрични експертизи, които да установят дали може да му се търси наказателна отговорност. До ноември двама норвежки лекари трябва да представят своите изводи, посочва агенцията. Адвокатът на Брайвик заяви по-рано, че клиентът му вероятно е "умопобъркан", но било твърде рано да се каже дали ще избере съответната линия на защита, напомня АФП.