Всички политически групи в парламента, с изключение на крайната десница, упрекват министрите на вътрешните работи от ЕС, че миналия петък решиха да реформират механизма за оценка на разпоредбите за Шенгенското споразумение, като изключиха ЕП от този процес, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Така страните от Шенген се споразумяха за възможността за временно възстановяване на контрола по националните си граници в случай на силен миграционен натиск по някоя от външните граници на общото пространство.

"Европейският парламент реши да прекъсне пет преговорни процеса, докато не получи удовлетворение от Съвета (на ЕС по правосъдие и вътрешни работи), заяви пред журналисти Шулц. Той окачестви тази стъпка като "безпрецедентен удар" и "крайна, защото е в отговор на крайно решение на Съвета".

Блокираните законопроекти засягат бюджета за вътрешна сигурност за догодина, съдебното сътрудничество по криминални въпроси, европейската заповед за разследване, както и предоставянето на данни на пътниците на авиокомпаниите и промените в шенгенския граничен кодекс, съобщи БНР.

Във вторник евродепутатите остро разкритикуваха решението и заплашиха да сезират Съда на ЕС с мотива, че това решение е в противоречие с Лисабонския договор, който разширява правомощията на парламента по отношение на движението на хора.
Шулц обаче не спомена за възможно сезиране на съда, отбелязва агенцията.