Споразумението се подкрепя от мнозинството евродепутати, като противниците му се очертават леви партии и неправителствени организации, изтъкващи опасности за околната среда, здравето и европейското животновъдство.  

Ако бъде прието, голяма част от СЕТА ще влезе временно в сила, още от април, а Канада ще спази обещанието си да премахне визите да български граждани, договорено с правителството на страната ни.

След това споразумението трябва ратифицирано от всички национални и местни парламенти в ЕС, което ще отнеме години. Текстът премахва 99 на сто от митата и предвижда сътрудничество в социалната, санитарната и природозащитната сфера.

Текстът премахва 99 на сто от митата и предвижда сътрудничество в социалната, санитарната и природозащитната сфера.

Групите на националистите и евроскептиците, водени от французите на Марин льо Пен и на британците на Найджъл Фарадж, заявиха при дебатите, че СЕТА е пагубно за европейците.

Крайната левица също категорично отхвърли договора, защото бил в услуга на многонационалните корпорации, предаде БНР.

Против обаче ще гласуват и проевропейски настроените „Зелени“, обяви депутатът Яник Жадо.

"Кой договори това споразумение - господин Харпър-климатоскептикът, който днес съветва корпорациите, г-н Барозу, който днес съветва Голдман Сакс, бившият комисар по търговията г-н Де Гухт, който също днес съветва мултинационални компании… ", каза Яник Жадо.

Българският социалист Георги Пирински от традиционната левица препоръча бламирането на СЕТА като докладчик на парламентарната Комисия по заетост и социални въпроси.

"Модели и анализи на реалната икономика дават не повече от 0,018% ръст на работните места в Съюза следващите 6 до 10 години и увеличаване дългосрочната безработица. Нито една глава специално не защитава малките и средни фирми", посочи Пирински.

Лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер заяви твърда подкрепа за търговския договор и обвини шефа на социалистите и демократите Джани Питела, че не контролира собствената си група, която се разделила на две по въпроса.
Питела му отвърна: В нашата група цари уважение. Не сме казарма и никога няма да бъдем.

Освен Либералите, традиционно скептичните британски консерватори, които са трети по численост изненадващо подкрепиха СЕТА. 

Лидерът им Сайед Камал  заяви, че антикапиталистите  и антиглобалистите правят най-голяма услуга на корпорациите, които с техните адвокати и лобисти се опитват да подкопаят регулаторната база, предлагана днес.

Протест пред входа на Европейския парламент

Противници на CETA се събраха на протест пред входа на Европейския парламент в Страсбург, преди гласуването. 

Демонстрантите, облечени в бели гащеризони и с маски на устата, образуваха жива верига - седнали или легнали - през която трябва да се прекрачи, за да се влезе в Европарламента.

На издигнатите плакати имаше надписи: "Да кажеш "да" на СЕТА, това е да стъпчеш народа" и "Колкото повече настоявате, толкова повече се съпротивляваме".

На няколко метра встрани на тревна площ се люлееше надуваем Троянски кон с надпис "Стоп СЕТА". Споразумението понякога ес определя от неговите противници като Троянски кон на Съединените щати, който според тях ще позволи на американските многонационални компании да превземат европейския пазар.