Европейската комисия е глобила технологичния гигант, защото Google се е възползвал от монополното си положение, давайки предимство на своите продукти и услуги при използване в търсачката.

Манипулираните резултати от своя страна пречат на конкуренцията и вредят на свободния пазар.

"Това, което прави Google, е незаконно съгласно антитръстовите правила на ЕС", заявяват от Европейската комисия.

"Google отрича възможността на други компании да го конкурират и още по-важно - отрича правото на избор на европейските потребители", споделя Маргрет Вестагер, която е комисар за политиката в областта на конкуренцията.

Основният продукт на Google е едноименната търсачка, но тя не е безплатна, защото потребителите плащат за използването ѝ със своите данни, се съобщава в сайта на ЕК.

Глобата е наложена, заради незаконното налагане на онлайн магазина Google Shopping, който не е достъпен в България, но може да се ползва от потребителите на Германия, Франция, Англия и други западноевропейски държави.

Налагането на Google Shopping е довело до съществен спад в трафика на другите съществуващи онлайн магазини - заради манипулираните резултати в търсачката.

Междувременно Европейската комисия разследва Google и за злоупотреба с господстващо положение на Android и технологията за реклама AdSense. Технологичният гигант може да понесе новия глоби за милиарди евро, ако бъде намерен за виновен и по тези два случая.

Що се отнася до злоупотребата със своя онлайн магазин, Google ще трябва да прекрати поведението си в рамките на 90 дни или да плати глоба в размер до 5% от среднодневния световен оборот на Alphabet - дружеството майка на Google.

Според резултатите от 2016 година, паричната сума, отговаряща на тези проценти, е около 9 милиарда евро.