Винаги съм казвал, дори при предизборната си кампания, държа на обещанието си, че в мандата на Европейската комисия (до 2019 г.) механизмът за наблюдение на България ще бъде прекратен. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пред български журналисти в Брюксел, цитиран от БТА.

Юнкер направи това изявление преди началото на заседанието на Европейската народна партия, където влезе, придружен от премиера Бойко Борисов.

Убеден съм, премиерът Борисов, който е мой приятел и сериозен човек, ще направи необходимото, добави председателят на ЕК.

Никога не имало "българо-румънска двойка", двете държави биват оценявани според собствените им заслуги, посочи Юнкер.

Преди дни той изрази готовност да ускори прекратяването на механизма за Румъния. Букурещ настоява това да стане преди края на мандата на настоящата комисия.

На свой ред Борисов изрази съжаление, че около една година не са били готвени закони, което оцени като "голяма слабост на българското правителство", предаде БНР.

Той възложи "огромни надежди на госпожа Захариева... за петте закона, които са изключително важни, там слагам и закона за тероризма, там слагам НК, НПК, закона за съдебната власт".

В момента се пишат, но се оказа, че въобще не са работили, камо ли да са готови. Аз исках февруари да ги приключим, каза премиерът.

Борисов очаква до десетина дни, "госпожа Захариева каза до края на март, нека и до края на март да е", Европейската комисия да изпрати наблюдаващи прокурори, които да помагат по механизма за сътрудничество.

"Така че всичко, което е необходимо, се надявам до средата на тази година да го задвижим с пълна сила. Господин Юнкер вярва на това, което ще направим", заключи Борисов.

Самият министър на правосъдието Екатерина Захариева каза в София, че не вижда нищо драматично в изказването на Жан Клод Юнкер, че Румъния може да бъде извадена от мониторинговия механизъм преди България.

Захариева припомни, че през 2012 година, когато докладът за България беше по-добър от румънския, София също е настоявала за разделянето на двете страни.

Правосъдният министър даде и повече информация за предстоящата мисия на европейски експерти в българската прокуратура. Тази проверка трябва да започне през април с цялостен анализ на държавното обвинение, включително и върху неговата ефикасност и евентуални механизми за влияние.

Прокуратурата не е против подобно евронаблюдение, всичко около пребиваването на експертите е съгласувано с държавното обвинение, каза Захариева.

Очаква се експертите на ЕК да останат до края на годината.