Европейският съюз е близо до споразумение с Анкара, което ще позволи връщане на всички несийрски мигранти от гръцките острови в Турция, съобщава гръцкото издание Нюз.ин, цитирано от БНР.

След натиск от Брюксел и Берлин, турският премиер Ахмет Давутоглу изглежда е дал знак, че Анкара ще се съгласи да приема обратно мигрантите, които не са сирийци и ще засили мерките срещу трафикантите.

В Гърция държавният глава Прокопис Павлопулос събира на съвещание политическите лидери, за да изработят обща позиция по бежанския проблем, с която страната да участва в предстоящата среща Европейски съюз - Турция на 7 март в Брюксел.

Европейската комисия реши да отпусне 700 милиона евро спешна помощ за овладяване на обстановката с мигрантите в ЕС. Предвижда се с тези средства да може да се окаже съдействие на държавите, залети от мигранти.

Ситуацията в Гърция продължава да ескалира

Блокираните на гръцко-македонската граница "Идомени" вече са 12 000 и броят им ще продължава да расте. Причината е, че всички държави след Гърция по така наречения "Балкански маршрут", въведоха ограничения и пропускат минимален брой бежанци.

В същото време Евросъюзът постави условие на Атина до 12 май да регистрира всички бежанци, намиращи се на територията й, съобщи NOVA TV.

Гърция вече е изправена на ръба на хуманитарна криза. На моменти се стига до сблъсъци между мигранти и власти заради това, че не успяват да продължат по пътя си. Бежанците са крайно недоволни и от условията, при които им се налага да престояват на границата.

По този повод словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че всички срещи в Брюксел през изминалия месец са имали една-единствена цел - да се реши дали Гърция да бъде жертвана или не. Според него това ще приключи по начина, по който  го е предвиждал преди един месец. Това означава, че в Европа ще има една огромна гореща точка - Гърция.

Роберт Фицо допълни, че ако до две-три седмици не се стигне до драстична промяна и подобрение по гръцко-турската граница и не се изпълни споразумението между ЕС и Турция, не остава никаква друга възможност освен тази да се защитава македонско-гръцката граница.