Станишев коментира призивите от европейски социалисти за разграничение от "Атака" с думите, че "правителството има доста ясна разграничителна линия" от партията на Сидеров, съобщиха БТА и "Фокус". 

По-рано лидерът на социалистите в ЕП Ханес Свобода призова българското правителство да се разграничи от всякакви действия на "Атака".

За БСП и идеологията на "Атака", и антиевропейската й риторика, и немалко от проявите на представителите й, в това число на Волен Сидеров, били
неприемливи.

"Казах още през 2005 г., че не можем да направим коалиция с „Атака”. Приемам участието й в работата на парламента като поведение на политическа сила, която има ангажимент към избирателите си", коментира Станишев. 

Той призова да се мери с един аршин и отбеляза, че от средата на 2009 г. до края на 2011 г. "Атака" официално подкрепяла правителството на Бойко Борисов, който нямал против тя да участва в управлението.

Станишев не приемал поведението на лидера на "Атака" на Консултативния съвет за национална сигурност.

Тогава Волен Сидеров не даде думата на президента, настоя да обясни за публикациите за негови пари в офшорни сметки и влезе в конфликт с вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Председателят на БСП добави, че се бил опитал да възпре Сидеров, защото това било ненужно агресивно поведение. 

Той заяви, че не приемат и идеята за граждански арести, както се закани Сидеров.

Странишев обясни, че полицията проявява толерантност и сдържаност към протестиращите, но апелира МВР да гарантира спазването на закона и правата на другите граждани.

"Едно са протестите вечерта, друго е блокирането на пътни артерии, което е с голяма степен на организираност, а не на спонтанност", коментира лидерът на БСП.

По думите му, партии и икономически кръгове се опитват "да изкористят" протестите в свой интерес.

Намаляване на субсидиите

Станишев съобщи още, че левицата обсъжда намаляване на субсидиите за всички партии – и на парламентарно представените, и на извънпарламентарните.

БСП не приема предложението на "Атака" за премахване на субсидиите за партиите извън парламента. В момента всяка партия, получила 1 % от гласовете, получава по 12 лева на глас на година.

ГЕРБ също се обяви против идеята само партиите в парламента да получават субсидия и предложи да бъдат намалени парите за всички.

Енергетиката

"Ясно е, че за да се постигне намаляване на цените на тока, вместо увеличаване от юли с между 20 и 40%, е необходима политическа смелост и ограничаване на много частни интереси в енергетиката", коментира Станишев промените в Закона за енергетиката, приети миналия петък.

Според него, приемането на закона въпреки натиска на корпоративни интереси, въпреки бойкота на ГЕРБ, било важна и ясна стъпка за реализацията на плана на Пламен Орешарски.