Това обяви на пресконференция депутатката от ГЕРБ и бивш председател на парламента Цецка Цачева. 

Цачева припомни, че при тяхното управление сумата за получен глас бе фиксирана на 12 лв. и не може да бъде по-висока и да се обвързва с минималната работна заплата. От партията на Бойко Борисов засега отказват да назоват с колко точно да бъде намален размерът на държавните пари за партиите в НС, защото все още "вървял" вътрешнопартиен дебат, предаде БТА.

От ГЕРБ са и категорично против промяната на модела на финансиране на партиите и приетия на първо четене от правната комисия проект на Волен Сидеров, с който се орязват държавните средства за партиите, непредставени в парламента, както и те да бъдат лишени от възможността да използват за нуждите си държавни и общински офиси.

Затова бившите управляващи внасят контрапредложение между първо и второ четене да се разгледа проектът им за запазване на досегашния начин на отпускане на държавна субсидия за партиите, както е в сегашния закон за политическите партии.

"Този начин е удачен, защото преодолява неяснотите, задкулисието, нерегламентираното финансиране под масата на политическите сили", мотивира се Цачева.

Междувременно председателят на Народното събрание Михаил Миков изпрати писмо до ГЕРБ, в което съобщава, че има проблем с внесените от тях миналата седмица предложения за промени в Изборния кодекс. Към тях били приложени проект мотиви и пет листа с имена и подписи на 96-те депутати от ГЕРБ, те обаче "по никакъв начин" не кореспондирали с входящото писмо, уточнява Миков. 

Ще се съобразим с указанията, които Михал Миков ни е дал, отговори Цецка Цачева.

"Г-н Миков твърди, че не може да индивидуализира предложението ни. Подписите са дадени по азбучен ред. Ще номерираме страниците, за да може той да обозначи кои са вносителите. Законопроектът и мотивите са подписани от всички народни представители от групата. Няма как всички да стигнем до Народното събрание, за да ги подадем”, обясни Цачева.

Тя коментира и ниската избирателна активност на вчерашния местен вот във Варна, където кандидатът на ГЕРБ Иван Портних остана втори. Депутатката призна, че е изненадана и добави, че обяснение можело да се търси в разочарованието на хората от начина, по който ставали нещата в града. 
До балотажа ще има активизиране на централите, чиито кандидати ще си оспорват кметския пост, прогнозира обаче Цецка Цачева.