Гласуваха 115 народни представители, като всички подкрепиха решението. Вносител на проекта е председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай от ДПС, съобщи „Фокус”.

Регулаторният срок за цените вече е 31 юли, вместо досегашния 30 юни.

Депутатът от БСП Явор Куюмджиев заяви, че ако не е било прието това удължение, "изпадаме в хипотеза, че от 1 юли целият сектор ще е без цени и без регулаторна рамка и хаос".

По думите му така ще се избегне потенциалният хаос в енергетиката.

При положение, че днес приемем промените в Закона за енергетиката, времето нямаше да стигне за обнародване в Държавен вестник. Искрено ми се ще да вярвам, че президентът Росен Плевнелиев ще постъпи като президент на всички българи, няма да защитава олигархични интереси в енергетиката и няма да бави подписването на указ”, каза още Куюмджиев преди гласуването.

За същото призова и председателят на парламента Михаил Миков.

Държавният глава трябва да реши дали ще отсъди в интерес на обществото или на определени структури, категоричен беше в коментара си Куюмджиев.

БСП, както и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, не вярвали обаче държавният глава да вземе страната на енергийната мафия и да не бъде президент на всички българи.

Смятам, че президентът трябва да има време да се запознае с промените, убеден е Стойнев, цитиран от БТА.

Вчера от бизнеса поискаха държавният глава да наложи вето на закона.

При обсъждането на закона миналата седмица Стойнев предупреди депутатите, че ще бъдат полдожени на силен натиск промените да не бъдат приемани, тъй като засягали интереси за стотици милиони.

За промените в закона

Промените в Закона за енергетиката ще донесат приходи за държавата от 1 - 1.5 млрд. лева, които са жизненоважни за българската енергетика, заяви още Явор Куюмджиев.

С този законопроект се цели намаляването на т.нар. студен резерв и пределни цени за тази разполагаемост, добави той.

Депутатите приеха още добавките за зелена и кафява енергия да бъдат извадени от таксата за пренос. Освен това вече НЕК ще изкупува енергията от ВЕИ, а не ЕРП, които досега трябваше да прогнозират какво количество ток ще купуват от тях.

Приходите от продажбата на квоти на парникови газове да се използват за покриване на разходи, произтичащи от задължения за изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени, приеха още депутатите.

Когенерацията ще бъде изкупувана само, след като се задоволи потреблението от евтините източници.

Цената на тока за промишлеността няма да се увеличи, приетите промени в закона за енергетиката ще гарантират работата на миньорите, каза Стойнев.