Лидерът на "Атака" аргументира искането си за отпадане на партийните субсидии с факта, че темата е "много остра в българското общество" и има отрицателна нагласа.

"В момента България е в страхотна криза и хората гледат с много отворени очи към всеки лев, който отива към партиите. Има нагласи у хората партиите да се издържат сами – чрез членове или дарения", обясни Сидеров по време на дебатите в пленарна зала, цитиран от "Фокус".

По думите му, ако се премахне субсидията за извънпарламентарните партии, това ще спести на бюджета 8.3 млн. лв. Сега законът субсидира всички партии, получили не по-малко от един процент от валидните бюлетини на избори, с по 12 лева на глас. Лидерът на "Атака" допълни, че имало партии, създадени само, за да преминат 1-процентовата бариера на парламентарни избори и да вземат държавна субсидия.

"Ако сега премахнем партийните субсидии, това ще е силен знак за хората, че ние сме се замислили за тях", категоричен бе Волен Сидеров.

Зам.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Мая Манолова обаче заяви, че крайният популизъм по темата е много вреден, защото сериозна политическа партия не може да съществува без финансиране. Според нея, между първо и второ четене трябва да бъде даден максимално дълъг срок за даване на предложения

"Необходим е широк обществен дебат по темата с партийните субсидии. В него трябва да се включат всички партии, неправителствени организации и граждански движения, за да може решението да има широка обществена подкрепа. По-добре ли е партиите да се финансират от неясни икономически субекти, на които после да са им длъжни?”, попита риторично Манолова.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов предложи да се засили ролята на държавата при отчитането на изразходената държавна субсидия за политическите партии.

"Колкото по-голяма е държавната субсидия, толкова по-голям е размерът на сумата за купуване на гласове на избори. Трябва ясно и точно да се аргументира размера на сумата, която се отделя от бюджета за субсидиране на партиите", каза Имамов.

Законопроектът на БСП пък преустановява практиката партийната субсидия да следва депутата. Още в началото на юни Мая Манолова обясни, че парите от партийните субсидии на евентуално напуснали парламентарната група депутати вече ще остават в партиите и коалициите, които са спечелили изборите.