"Трябва да се търсят всички резерви, съществуващи в системата, преди някой да мисли за подобна мярка", заяви Дончев пред ТВ "Европа", цитиран от Агенция "Фокус".

Той уточни, че този следобед с участието на министър Петкова, НЕК, БЕХ и с председателят на КЕВР е проведена среща.

"Иван Иванов и Теменужка Петкова ме увериха, че изнесената информация за предстоящо повишаване на цената на тока е некоректна. Няма такова нещо. С определянето на различни ставки на т. нар. „Задължение на обществото” тази добавка в някои категории случаи може да има ефект свързан с повишаване на цената. Това обаче ще бъде съвсем скромно от порядъка на 1 или 2 %", подчерта Томислав Дончев.

Той отбеляза, че при разработването на основната наредба от Министерство на енергетиката, която ще определи ставките, са активно въвлечени представители на бизнеса и на работодателските организации.

"Всички текстове, на въпросната реформа, която трябва да бъде факт другата седмица, ще бъдат съгласувани с тях", добави Дончев.

Той коментира, че едно повишаване на цените на електроенергията не само за гражданите, а и за бизнеса не е добра мярка.

Дончев каза, че 1 % и малко може да бъде обяснен с натрупаната инфлация. В никакъв случай не е нещо, което ще има ефект. По-сериозно повишаване на цената обаче от гледна точка на икономически и социални ефекти едва ли е най-добрата мярка.

Наред с това трябва да признаем, че българската енергетика е в много трудна ситуация и то не от месец, два. Има огромен дефицит, натрупан в системата от порядъка на милиарди, каза още Дончев.

Той уточни, че част от него се дължи на проекти като "Белене" и "Цанков камък", за които са похарчени огромни средства, а стойността, която носят е или скромна, или никаква.

"Останалата част от дефицита се дължи на икономическия абсурд да купуваш скъпо електроенергия, а да продаваш евтино", допълни Томислав Дончев.

По-рано председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев препоръча да не се отлага въвеждането на новите цени на тока и отрече прогнозите, че от идния месец той ще поскъпне за бизнеса с 20%.

Депутатът от РБ Мартин Димитров също бе категоричен по БНР, че въвеждането на новите цени не трябва да се отлага.

Вчера за отлагане апелира премиерът Бойко Борисов, след него такова обяви за възможно председателят на КЕВР Иван Иванов. За административен натиск върху КЕВР срещу поскъпването настояват от Патриотичния фронт.