От вчера започнаха протести на жители на Кюстендил и Дупница срещу възможността ромският кандидат от ДПС Александър Методиев - Бат Сали да стане депутат от Кюстендилски избирателен район (той е от Самоков). Въпреки че Методиев е събрал много малко гласове, заради преразпределението на тези от Турция, според формулата за изчисление на ЦИК ДПС получава мандат.

По тази причина Общинският съвет в града излезе с декларация, адресирана до президента, служебния министър-председател, председателя на Върховния административен съд, главния прокурор и председателя на ЦИК.
В декларацията се казва, че е налице подмяна на изборния вот на гражданите на Кюстендилска област, предаде БТА.

"Една политическа сила получава мандат, без да е заслужила доверието на хората в региона. Нарушава се свещеното право на свободен избор на народни представители. Не може с една несправедлива формула да бъдат прехвърляни гласове на лица от Анадола, които дори не говорят български език", е посочено в декларацията.

Кюстендилските общински съветници изразяват и несъгласие с узаконяването на практиката, да се неглижира избора на гражданите. Според местната власт подаряването на мандат на ДПС играе ролята на Троянски кон и може да доведе до сериозни последствия.

"Криенето зад текстовете на облечена в закон несправедливост, води до справедливия глас на нашите съграждани, защото когато няма гарантирана възможност за свободен избор идва времето на гражданския протест. Във вашите ръце е своевременно да спрете опасността от конфликти с неясни последствия", се казва още в декларацията.

Съветниците приеха и петиция срещу подмяната на вота на българските граждани, която ще бъде публикувана на сайта на Общината.  

Ако се стигне до мандат на ДПС в Кюстендил, ще се обжалват изборните резултати от Турция, заяви на сесията на Общинския съвет кметът на града Петър Паунов. Той добави, че се надява Конституционният съд да отмени вота в южаната ни съседка.

"Няма математика или политика, която да направи осмия четвърти", подчерта Паунов.

Кметът благодари на всички, които излязоха на протест.

Междувременно за мирен протест на площад "Свобода" в Дупница призова кметът на града Методи Чимев. Той се обръща към всички, които изразяват недоволство от разпределението на депутатските мандати от Кюстендилска област. Протестът ще се състои утре от 8.00 часа.

"Нека покажем нашата гражданска позиция на свободни, горди и нескланящи глави пред неправдата българи. Тук няма място за деление на партии, на дупничани, кюстендилци, сапаревобанци, а за една голяма лъжа. Този закон в този му вид очевидно не работи и трябва час по-скоро да бъде драстично променен", заяви Чимев.

Днес ЦИК обяви окончателните резултати от изборите, които ще се запомнят и с рекорден брой невалидни бюлетини - над 200 000. Най-много от тях са пуснати за ДПС, които обраха доста от ромския вот - повече от 15 000.