Това заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на днешното заседание на КСНС, което се провежда с две точки - рискове и заплахи за националната сигурност, произтичащи от ситуацията в Близкия изток, и извънредната - нападението срещу Ахмед Доган.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов изнася доклад, в който ще обяви какви мерки взема правителството за неутрализиране на "възникващи рискове и заплахи“ за националната сигурност.
Доклад има и външният министър Николай Младенов.

Преди да започнат те, държавният глава изрази очакването в докладите да има задълбочен анализ на военно-политическата обстановка в Близкия Изток, да се очертаят сценариите за развитие на кризата, рисковете и заплахите, както и да бъдат обсъдени мерки за неутрализирането им.
"Ще бъде потърсена обща политическа оценка и съгласие по мерките", посочи Плевнелиев, цитиран от БТА.

По-рано световни медии обявиха, че се очаква българското правителство да разпространи доклад, в който обвинява ливанската шиитска групировка "Хизбула" и нейния съюзник Иран за терористичния атентат. Израел вече направи това, но досега българската държава заявяваше, че няма категорични доказателства.

По време на заседанието на КСНС се обсъжда и нападението срещу вече почетния лидер на ДПС.
"Нападението над г-н Ахмед Доган е недопустим акт на посегателство, който нанесе вреди върху репутацията на България. Надявам се политическите партии да поемат ангажимент да не използват този акт за политически цели и в публичните си изяви да се въздържат от непремерени реакции и риторика, която могат да предизвикат и съответно пък, която може да предизвика обществено напрежение", заяви още държавният глава, цитиран от БГНЕС.
Той подчерта, че приетата по случая декларация в НС е положителна стъпка.

"Ще направим оценка за възможните вредни последици от този акт за сигурността на страната. Целта е да постигнем консенсус по мерките за ограничаване и неутрализиране на тези последици и недопускане на подобни прояви в бъдеще", каза още Плевнелиев. По думите му трябва да се даде възможност на компетентните органи да си свършат работата по начин, който да не остави съмнения за обективността на крайния резултат.

Доклади по случая изнесят главният прокурор Сотир Цацаров и изпълняващият длъжността началник на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков.