Докладът на старши одитор Велко Пеев в Български енергиен холдинг (БЕХ) е публикуван на сайта на гражданския комитет "Не на "Белене".

Сумата е разликата от стойността на оборудване, което не е можело да бъде използвано на площадката, и е оценено на 205 млн. евро. За него руската "Атомстройекспорт" е превела по фактури едва 87.6 млн. евро. За останалата част от сумата няма документи.
Първоначалната оценка на оборудването е била 295 млн. евро, но Националната електрическа компания (НЕК) се е съгласила да я намали, цитира доклада в. "Дневник".

Договорът между българската и руската компании за продажбата е сключен две седмици преди министърът на икономиката и енергетиката - принципал на НЕК, да е подписал разрешението за продажбата. Това е станало в края на ноември - началото на декември 2007 г., по времето на министър Петър Димитров.

В доклада си одиторът още през 2009 г. настоява за подробна финансово-счетоводна експертиза на плащанията по тази сделка, защото има съмнения, че някои дейности са били заплатени повторно. Такова е обследването на оборудването - извършено веднъж в България, с участието на руската страна, и втори път - след пристигането в Русия.

Експертът е установил и завишени плащания от НЕК към консултанта "Парсънс ИЕНДСИ ЮРЪП ЛИМИТЕД", който получил вместо договорените предварително 16.9 млн. евро - общо 69.8 млн. евро. Това станало, въпреки че "той не е оценил истинската сложност и възможностите за изпълнение на проекта", заради което се наложило удължаване на сроковете. НЕК, вместо да настоява те да се спазват, се е съгласила с отсрочките и е понесла загуби.

Самият главен прокурор Борис Велчев съобщи, че има две образувани дела по доклада на бившия зам.-председателят на БЕХ  Тенчо Попов за корупцията в НЕК, пише Медиапул.
Едното е за "Цанков камък", а другото е за поръчките за АЕЦ "Белене".

По-късно от прокуратурата съобщиха, че информацията е постъпила от премиера Бойко Борисов на 22 март 2010 г. Делото за "Белене" е образувано на 25 март, а за "Цанков камък" на 29 март. По тези дела са назначени финансово-счетоводни експертизи, които все още се чакат.
Производствата се водят срещу неизвестен извършител от ръководството на НЕК.

За доклада от Тенчо Попов до премиера се разбра по време на делото срещу бившият военен министър Николай Цонев. В едно от изслушаните пред съда специални разузнавателни средства (СРС) се чува как Попов обяснява в тесен приятелски кръг за "наглото крадене" на "стотици милиони" от проекта за втората атомна централа. Тогава премиерът заяви, че не разбира защо при "видни" нарушения прокуратурата още не е образувала дела.