Икономически предложението е разумно, ще доведе до гъвкавост от гледна точка на икономическата ситуация в отделните райони, обясни идеята миналата седмица Дянков.

Други две идеи, които Тренчев определи като екзотични и смята, че трябва да се забравят, са данъкът върху лихвите на депозитите и облагането на пенсиите, предаде БТА.

Синдикатите и работодателите са притеснени за приходите през следващата година, но стоят на коренно противоположни позиции за разходната му част, стана ясно на заседанието на тристранния съвет.

 "Основният риск според нас е в напрегната приходна част на бюджета, нашата прогноза е за по-малък икономически ръст през следващата година", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, цитиран от БГНЕС.
"Задържането на разходите ще доведе най-вероятно и до намаляване на инвестициите и задържане на ДДС, затова според нас трябва да се предвиди резерв в бюджета при един по-неблагоприятен сценарии", допълни той.

АИКБ е против работодателите да продължат да плащат първите три дни от болничните, тъй като те нямат инструмент, с който да ограничат мнимите болни. Много често по време на събирането на реколтата плъзват епидемии, а работодателите плащат тези пари, коментира още Велев.
АИКБ не подкрепя увеличението на минималната работна заплата от януари на 310 лева.

БСК също не подкрепя увеличението на минималната заплата и настоява това да се случи само след оценка на въздействието, както на това увеличение, така и на предишното от 270 на 290 лева. БСК също поставя под съмнение заложения оптимистичен ръст на БВП от 1.9% в реално изражение, както и значително завишените според тях общи бюджетни приходи.

По въпроса за приходите от КТ "Подкрепа" заявиха, че "парите трябва да дойдат от една работеща икономика, а впечатлението, което имаме е, че тя не работи особено добре".
"Трябва да си отговорим на въпроса защо икономиката не работи добре. Потреблението трябва да дойде от по-добри доходи. Увеличението на доходите е стъпка в правилната посока, но тя не е достатъчна", отбеляза Константин Тренчев.

От синдиката искат минималната работна заплата през следващата година да се увеличи на два пъти - веднъж на 310 лева и след това още веднъж на 330 лева. Те са убедени, че трябва да се увеличат всички пенсии по старата методология, включваща и инфлацията и средния осигурителен доход и настояват правителството да си изпълни обещанието за увеличението за вдовишките добавки.

Тренчев съобщи още, че синдикатът е настоял парите за втора пенсия да се прехвърлят към НОИ и да се премахнат универсалните и професионалните пенсионни фондове или т.нар. втори стълб на пенсионната система, предаде Дарик.

„Утре, когато стане време миньорите да вземат пенсии и като вземат по 50-60 лв., ще изскочат с тоягите. Затова имаме конкретни предложения там да се помисли и парите да отидат в универсалния стълб. Разбира се, ще се наддаде чудовищен вой, защото някой здраво лапа", коментира той.

От КНСБ предлагат няколко мерки, които според тях могат да доведат до повече приходи в бюджета.
Те за пореден път настояват за криминализирането на неплащането на осигурителни вноски, което според тях ще доведе до допълнителни 150-200 милиона лева за бюджета. От синдиката искат и да се дадат дознателски функции на НАП, да се ограничи плащането в брой до 5000 лева и всички заплати на работещите във фирми над 50 души да се плащат по банков път. Те предлагат през 2013 година максималният осигурителен доход да е не 2200 лева, както предлага правителството, а 2500 лева.

С тези мерки според тях може да се съберат около 400 и 500 милиона лева, които да стигнат за увеличение на пенсиите от 1 януари с 10%, за което според тях трябват 130-140 милиона лева, както и за увеличаване на обезщетението за майчинството, за което са нужни между 15 и 25 млн. лв. и за увеличението на обезщетението за безработица, за което трябват 35 млн. лева. Около 100 милиона лева трябват за увеличаване на единния разходен стандарт в училищното образование с 15%, нужни да пари и за увеличени на разходите в още няколко сектора, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатът иска увеличение на заложения в бюджета дефицит с няколко десети, като според техните сметки всяка десета увеличение означава допълнителни разходи от над 80 милиона лева.

Заплатите на учителите трябват да бъдат вдигнати с не по-малко от 10%, а единният разходен стандарт трябва да се вдигне с 15%, а не само с 5%, категорична е Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

От „Подкрепа" сигнализираха, че за БАН са необходими още 11 млн. лв., защото учените се пращат в неплатен отпуск през зимата, за да се спестят пари от парно и заплати.
„Изобщо е крайно време да се разбере, че трудът не значи само труд с лопата, а значи и с глава", коментира Тренчев.