Икономически предложението е разумно, ще доведе до гъвкавост от гледна точка на икономическата ситуация в отделните райони, каза пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от „Фокус”.

Идеята, която ще търпи развитие, е излязла от първоначалните разговори с представители на тристранния съвет, а не е на министъра или на Министерство на финансите, уточни обаче Дянков. В съвета щял да се решава въпросът и юридически.

По думите на министъра, има доста европейски държави, които имат такава практика. Част от тях обаче са от федерален тип – примерно Германия, Франция, обясни Дянков.

В бюджет 2013 е заложено минималната заплата да скочи от 290 на 310 лв.
Бизнесът твърдо се противопоставя на тази идея и смята, че тя би предизвикала увеличаване на безработицата. Синдикатите пък смятат, че минималното възнаграждение може да се увеличи поне до 350 лв.

Според Дянков, цитиран от "Стандарт", за 310 лева минимална заплата в София, Пловдив или в Бургас не работи почти никой. В същото време в Северозападния район една значителна част от хората в частния сектор взимат такова възнаграждение. Така едно евентуално увеличение на минималната заплата може да създаде проблем на бизнеса в по-бедните райони, предполага той.

"Идеята не е лоша, в момента никой не отчита регионалните диспропорции", коментира Божидар Данев, председател на БСК. Според него държавата изобщо не трябва да налага минимална работна заплата за частния сектор. Натискът за вдигане на доходите ще ликвидира много малки и средни фирми в региони с по-висока безработица, смята Данев.
Предлагаме да се вземе по-смело икономическо решение – минимална работна заплата да съществува там, където държавата е работодател, категоричен е той.

Има голяма разлика между цената на живота, издръжката на едно семейство например във Видин или в Севлиево със София. Една диференциация има икономическа логика, но както винаги дяволът е в детайлите. Това каза в коментар на идеята икономистът Владимир Каролев, цитиран от "Фокус".
По думите му полезно е да има повишение в София до 310 лева както се предлага, а в по-малките градове с по-висока безработица ръстът да е по-малък. "Ако това е идеята на министъра, аз я подкрепям напълно. Но ако идеята е навсякъде да се повиши, но в София много повече – не мисля, че ще е полезно, заяви Каролев.

КНСБ обаче не приема различни минимални работни заплати в различните райони. Според тях трябва да има единна минимална работна заплата, като се предоставя възможност тя да се определя при колективно трудово договаряне на равнище бранш или предприятие. Това равнище не бива да е по-ниско от размера на минималната работна заплата за страната, тъй като минималното възнаграждение има защитна функция за всички и неговият размер не бива да е под официалната линия на бедност, посочват от КНСБ.