Парче плат от катастрофирал дирижабъл продадено за $36 000

stat
11:00  |  9 февруари 2018 | / Редактор Десислава Димитрова /  
Дирижабълът ”Хинденбург” катастрофира през 1937 г. Дирижабълът ”Хинденбург” катастрофира през 1937 г.
Сн.: Wikipedia

Червено парче плат, намерено на мястото на катастрофата на дирижабъла "Хинденбург" през 1937 г. в САЩ, бе продадено за над 36 000 долара на търг.
Известен колекционер, пожелал анонимност, плати 36 282 долара за парчето плат с размери 12,7 см на 15,9 см, чиято първоначална оценка бе 5000 долара, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА.
 
Както отбелязаха от аукционната къща "Ар Ар окшънс" в Бостън, уникалността на лота се състои в това, че за разлика от сивата обшивка на цепелина тъканта е в червен цвят. Това навежда на мисълта, че въпросното парче плат е било част от нацисткия флаг, закрепен за опашката на летателния апарат.

Един от най-големите дирижабли по онова време, германският "Хинденбург", е обхванат от пожар във въздуха при кацането си в Лейкхърст, щата Ню Джърси. В катастрофата загиват 36 души от общо 97 на борда. Тя предизвика широк обществен отзвук и на нея са посветени редица изследвания и документални филми.




Последно в Спектър


Активизира се Източният маршрут на мигрантите

Миграционната криза в Европа продължава, независимо от намаляването на миграционните потоци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия през 2017 г.