Огънят е избухнал във фургон в местността „Странето“ в землището на годечкото село Шума около 20.33 часа. Двете деца - 2-годишно момиченце и 12-месечно момченце, са били оставени във фургона сами.

Незабавно на място са изпратени екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ, но децата са загинали.

По първоначални данни, огънят е тръгнал от печка на твърдо гориво. Газова бутилка във фургона не е открита. За срок до 24 часа са задържани родителите на децата, които по време на инцидента са били извън фургона.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 116 от Наказателния кодекс - за убийство. Процесуално-следствените действия продължават под наблюдението на Софийска окръжна прокуратура.

Пред Нова телевизия кметицата на село Шума Йорданка Андреева съобщи, че родителите на загиналите деца са кравари, а семейството е пристигнало в селото едва преди три седмици. По думите на Андреева, майката и бащата са били извън постройката по време на инцидента, защото са доили кравите.

Лекарят от екипа на "Спешна помощ" Атанас Делистоянов, който е пристигнал на мястото на трагедията, заяви, че не е можело нищо да се направи.

"Беше трагедия. Не можехме да разберем кое е момченцето и кое е момиченцето. Майката каза, че нещо се е подпалило, че нещо е гръмнало. Бащата беше доста депресиран, наложи се да му поставя успокоително", допълни спешният медик.