Шефът на агенцията по храните Йордан Войнов заяви, че „в детските градини, за които отговарят общинските кметове, досега те делегират бюджет и разходът за храна е най-малък. Пречка се явява и Законът за обществените поръчки, тъй като се предпочита този, който даде най-ниска оферта. Искаме да бъдат променени нещата и да могат детските градини директно да пазаруват от производител, съответно - храните да бъдат качествени, и където има стандарт - да бъдат по стандарт", обясни д-р Войнов.

Днес Войнов и министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов отчетоха дейността на агенцията през първата година от създаването й.
По думите на Войнов през март с доклад до Министерството на икономиката ще бъдат представени резултатите от проверките в зимните курорти, както и ще бъдат дадени конкретни предложения. 

"Ще се иска там, където има големи несъответствия – например легловата база е за 1000 души, а ресторантът и храненето – за 30 души - да се отнемат категоризации", посочи директорът на Агенцията по безопасност на храните. Според него един от сериозните проблеми е услугата „ол инклузив”. През лятото на миналата година над 300 хотела бяха глобени заради некачествен "ол инклузив" при храната.

"Нашето най-слабо място към момента са заведенията за обществено хранене. Обърнахме сериозно внимание на квалификацията на кадрите, заимствайки тази система от Франция, където са най-добре в това отношение. Наистина този, който няма съответния ценз, може да работи в кухнята единствено като чистач или помощен персонал, не може да готви. Масова практика беше – за по-ниско заплащане, буквално може да се вземе готвач от улицата и да започва да приготвя храна", коментира още Йордан Войнов.

Найденов пък определи дейността на агенцията като "изключително успешен проект и силна стартова година", съобщи БТА.
"Факт е и обществото го отчита, че ежедневно на трапезата си слагаме все по висококачествени храни, пак благодарение на агенцията. Това, което не успя да се случи през последните 20 години, на практика ние го направихме за две", заключи той.

Найденов е категоричен, че тази година "ще се опитаме да влезем максимално зад лъскавите витрини", като ще се проследи пътя на продуктите "от обора до масата".
Факт е, че много често в кухните стават безобразия и хората смятат, че сядайки в луксозен ресторант, това им дава някакви гаранции.
Стотици хиляди са заведенията за обществено хранене. Няма как всички те бъдат проверявани всекидневно за качеството на храните, но за това има оценка на риска. Ще се съсредоточим върху кухните, начина на съхранение и на приготвяне на продуктите, спазване на необходимата хигиена", заяви днес земеделският министър.

248 000 яйца от Полша пък са заловени от инспекторите по храните, като половината са без съответната маркировка и това се случва преди да влязат в търговската мрежа, посочи още Найденов. Доставката е била за веригата „Европа”, уточни той.
„Ще бъдат обявявани всички. Не спестихме на "Кауфланд" името, няма да спестим и на „Европа”. Нека да знаят, че всички, които опитат, получават максималната глоба и ще бъдат оповестявани публично”, закани се той.
По думите му, ако полските ветеринарни власти хванат такива яйца от България, ще са безкомпромисни, затова и "ние действаме така".