Софийският градски съд е върнал още на 16 януари на държавното обвинение делото, по което единствен обвиняем е бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков. 

Той бе обвинен за престъпление по служба - че при подготовката на изборите през май миналата година не е осъществил контрол върху администрацията по отношение задълженията на "Мултипринт" ООД да отпечата и достави бюлетините.

Прокуратурата влезе в печатницата в деня за размисъл - 11 май.

Днес от пресцентъра на съда обявиха официално мотивите за прекратяване на съдебното производство - решение, което е било взето още на 16 януари.

Съдията-докладчик е преценил като процесуално нарушение факта, че прокуратурата не е посочила целта и целената облага на Желязков.

Открито е и несъответствие относно това в какво се изразява неизпълнението на служебните му задължения, посредством което прокуратурата твърди, че той е осъществил престъплението, пише още в мотивите.

Разпореждането подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд, но все още няма коментар от прокуратурата какво ще предприеме.

Според обвинението заради бездействието на Росен Желязков, което било с цел облага за него или другиго, се е стигнало до отпечатването на 351 075 бюлетини, "годни да послужат по предназначение, извън възложените по договора". От това се създали "обществени нагласи, довели до недоверие у гражданите към изборния процес".

Манолова: Имаше опит за фалшификация

За себе си нямам никакво колебание, че с тези бюлетини, надлежно приготвени по райони, ГЕРБ се опитваше да довърши манипулацията на изборите, коментира по късно Мая Манолова, която през май подаде сигнала.

"В Костинброд се готвеше колосална манипулация на изборите и благодарение на моя сигнал и на адекватната реакция на прокуратурата тя не беше пусната в ход. Това е истината", категорична бе тя.

По думите й дали разследването е успяло да докаже опита за фалшификация, е негов проблем. Имало немалко случаи, в които не могат да бъдат събрани достатъчно доказателства.