На 1 октомври 2014 г. 15 души - 13 мъже и 2 жени, бяха изпепелени при експлозията в завода за производство на взривни вещества. Трима работници пострадаха, а щетите са за близо 500 милиона лева.

Четирима души са обвиняеми по делото за експлозията в завода, което ще се гледа във Видинския окръжен съд. Това са собственикът на завода Валери Митков, Ивелина Бахчеванова, директор на дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност” в Министерство на икономиката, Божидар Василев - началник на сектор „Контрол на общоопасните средства“ в МВР и инж. Палма Иванова, експерт по безопасност на труда в завода.

Делото се гледа по общия ред при закрити врата заради държавна тайна в материалите по него, съобщи председателят на съдебния състав Владимир Стоянов след заседанието преди обяд, цитиран от БТА.

Съдът ще прецени, колко от молбите ще бъдат уважени и ще даде седмичен срок за обжалване на определението, каза Стоянов.

Делото ще продължи с четене на обвинителния акт в следващото съдебно заседание. Днес е даден ход на делото за конституиране на страните, но доказателства няма да се събират.

Следващото заседание ще се проведе най-рано на 10 февруари.

Предстои в следващите заседания да бъдат разпитани над 200 свидетели и 50 вещи лица.