Той беше обвинен, че през 2006 година е сключил договори с 5 юридически лица за изследване на обществените нагласи към водената от фонда политика за ремонти на пътищата. Според прокуратурата договорите, всеки от които на стойност около 20 000 лева, са били сключени с дружества, които са имали съвсем друг предмет на дейност.

Въпреки това, самото държавно обвинение не настояваше за ефективна присъда, а поиска на Георгиев да бъде наложено 3-годишно условно наказание с 5 годишен изпитателен срок.

Съдът обаче реши, че Георгиев не е превишил правата си, сключвайки договорите, и го призна за невиновен. По-тази причина досегашната му гаранция, наложена по делото - 5000 лева, бе отменена изцяло.

Решението на съда подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд.

Първоначално подсъдими по делото бяха още Радослав Колев - председател на студентско читалище "Св. Георги" - Пловдив, и Емилия Попова - шеф на сдружение за "Регионално и европейско развитие на Карлово" и фондация "Евридика 98", с които са сключени част от договорите.

Обвиненията срещу тях бяха, че не са декларирали получените пари, за да не плащат данъци върху тях. Делото срещу двамата обаче беше прекратено поради изтичане на абсолютната давност.  

На 30 април Георгиев бе оправдан по първото дело срещу него - за длъжностно престъпление заради 8 договора за над 38 млн. лв., сключени с фирми на братята му Емил и Бойко Георгиеви.
Това дело дълго дълго беше наблюдавано от Брюксел и провалът му само затвърди впечатлението, че борбата с корупцията у нас куца.

Точно днес директорът на службата за борба с измамите ОЛАФ за пореден път критикува страната ни, че трябва да направи нещо конкретно срещу корупцията.

"Съдиите трябва да имат способността да наказват. В България именно тук има голям проблем", каза Джовани Кеслер.