Засега няма съобщение на прокуратурата, но преди месец, когато депутатският му имунитет беше поискан, оттам съобщиха, че Добрев ще отговаря за умишлена безстопанственост, заради която НЕК е била ощетена с над 4,5 милиона евро. Добрев допуснал тази сума да бъде изплатена на консултантската фирма "Парсънс И енд Си Юръп Лимитед", след като МС и парламентът приемат през 2012 година решение за прекратяване на изграждането на ядрената централа на площадка "Белене".

"Не съм извършил никакво престъпление и без значение опитите за вменяване на някаква вина, съм сигурен, че съвсем скоро ще успея да доказа своята невинност", заяви депутатът от ГЕРБ, след като излезе от сградата на Столичното следствие, където тази сутрин беше призован.

Добрев допълни, че с неговия подпис е била спряна далаверата "Белене", а сега някой се опитвал да го пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров, които вече са обвинени по мегаразследването.

Бившият енергиен министър отрече да е извършвал престъпления, както и подписът му да стои под парите, давани на консултанта. Той коментира, че случилото се с него през последните седмици му давало обяснение защо младите хора напускат страната, предаде БНР.

На Добрев е наложена мярка за неотклонение "Подписка".

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира пред журналисти, че са си позволили малко да забавят обвинението срещу Добрев, докато мине предизборната кампания.

„Всички разбирате, че действията от страна на прокуратурата в рамките на тези 30 дни политиците се опитват да ги интерпретират през политическите си възгледи. Не искахме действията на Прокуратурата да се политизират“, подчерта тя.

Арнаудова подчерта, че кръгът на обвиняемите не е изчерпан.

Досегашните обвиняеми

Вчера беше повдигнато обвинение и на бившия енергиен министър от кабинета "Станишев" Румен Овчаров. Той ще отговаря пред съда за безстопанственост при сключването на договора с "Атомстройекспорт" от 2006 година, ощетила НЕК със 193 млн. евро.

Овчаров разказа, че преди седмица му е била отказана виза за САЩ, откъдето му обяснили, че причината е негов "проблем с АЕЦ "Белене". Заради това той обвини прокуратурата, че първо се отчита на американското посолство.

От държавното обвинение отрекоха да са съобщили на дипломатическата мисия за обвинението и заявиха, че нямат представа защо е отказана виза на Овчаров.

Първо обвинение беше повдигнато на ексминистъра на Тройната коалиция Петър Димитров - също за безстопанственост - заради неизгодната продажба на стария реактор на "Белене" през 2007 година, с което НЕК е била ощетена с над 77 млн. евро.

Обвинение бяха и двама бивши изпълнителни директори на НЕК - Любомир Велков и Мардик Папазян.


НА ФОКУС: Делян Добрев - юпи и любимец на партията

АНКЕТА: Интересува ли ви "сериалът" с АЕЦ "Белене"?