До назначаване на изпълнителен директор на фонда временно да изпълнява длъжността беше избран Явор Гечев, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Мирослав Николов не знае да е сменен от фонд "Земеделие", както се твърди в прессъобщение на Министерството на земеделието. Николов в интервю за БНТ постави под съмнение легитимността на днешното заседание на управителния съвет на фонда, защото дневният ред трябвало да бъде обявен четири дни по-рано.

Ако е нелегитимно, това решение ще бъде обжалвано
, казаха Николов и заместничката му Виолета Александрова.

Двамата изтъкнаха, че до този момент никакви мотиви за отстраняването им не са били обявени.

Помолени да коментират упрек към тях на министър Димитър Греков, според когото пред кабинета му имало опашка от забавяни бенефициенти, Александрова отговори, че става дума за един сигнал на фермер от Търговище, чийто проект фондът е замразил, това било потвърдено от двама министри, а Греков отменил забраната и разрешил да се изпълнява. "Затова пред неговата врата стоят бенефициентите", каза Александрова.

На проведеното заседание членовете на Управителния съвет на ДФЗ гласуваха отпускането на финансов ресурс в размер на 19 898 793 лв., който се разпредели по различни схеми на държавни помощи.

Сред тях са държавна помощ за компенсиране на загуби, понесени от земеделските производители за напълно пропаднали площи, държавни помощи, свързани с изпълнение на мерки по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните, както и други важни за земеделските производители държавни помощи.

Вчера на заседание на Управителния съвет на ДФЗ земеделският министър Димитър Греков поиска оставката на Мирослав Николов. Той обаче отказа. В отговор всички членове на УС подадоха оставки.

Николов заяви по-рано днес, че вече е объркан, защото се оказа, че половината от УС вече е подменен и не може да бъде сигурен кой е член и кой не. Той не бил видял писмени заявления за напускане на членовете на управата.

Агенти на ДАНС са влезли вчера в ДФ "Земеделие" с намерение да отнемат достъпа на Николов до класифицирана информация.

Драмата в ДФЗ започна преди седмица, когато Греков поиска оставките на шефовете на фонда с мотив, че не си изпълнявали задълженията. Мирослав Николов и заместничката му отказаха да подадат оставка и обвиниха министъра, че ги натискал да изплатят субсидии на фирма до неговото семейство.

Около 2000 проекта, които чакат своето подписване, финализиране, за да започнат да се изпълняват са под риск, ако скандалът във фонда не бъде потушен, каза по-рано Светла Бъчварова (БСП), председател на парламентарната земеделска комисия.
Ако това не стане, около 300 млн. лв. ще бъдат загубени по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 година, обяви тя по БНР.