Това каза пред журналисти заместник-директорът на агенцията Недялко Недялков, след като беше изслушан за рисковете за България от кризата в Сирия от парламентарната комисия за контрол на службите , цитиран от БТА и "Фокус".

По думите му за над 30 задържани се смята, че представляват потенциална заплаха за националната сигурност.

Всички те са идентифицирани, откакто започна бежанската вълна. Задържани са в центрове за миграция и се започнала процедура по екстрадирането им по страна на произход.

Председателят на парламентарната комисия за контрол над службите Димитър Дъбов каза пред журналисти, че седемте заподозрени са съпричастни към групи от Афганистан, Сирия и Ливан.

На въпрос дали България връща на Турция нелегални имигранти, Недялков посочи:

Опитваме се. Проблемът е, че България няма споразумение за реадмисия с Турция, което усложнява този процес”.

Според зам.-директора на ДАНС вече се забелязва намаляване на броя на незаконно влезлите у нас.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви по БНР, че по информация от разузнаването у нас вече се изграждали "спящи клетки" на терористични организации, които можело да станат действащи.

Вчера пред Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) бяха представени доклади на МВР и ДАНС, като изводите в тях са, че има две основни заплахи за националната сигурност - тероризъм и влизане на джихадисти в България, и обществено-политическа криза.

6 млн. лв. ще струва оградата по границата

Министърът на отбраната Ангел Найденов съобщи, че по предварителни разчети телената ограда, която армията изгражда в района на Елхово и която трябва да попречи на нелегалния достъп на бежанци до България, ще струва до 6 млн. лева.

Оградата ще е с дължина 33 км и височина 3 м. Министърът обясни, че по нея няма да тече ток, няма да има патрули, които да стрелят, а тя ще трябва да затруднява нелегалния достъп до страната ни.