Земетресението с магнитуд 6,5 в Югозападен Китай може да е причинило стотина жертви и хиляди ранени, информира китайското правителство, цитирано от Франс прес и БТА.

Вижте снимки >>>

Около 130 000 домове са понесли разрушения, съобщи на сайта си Националната комисия за борба с бедствията въз основа на първоначален анализ на земетресението, което стана във вторник вечерта в отдалечен планински район на провинция Съчуан.

Засега е потвърденo, че най-малко петима загинаха и 60 бяха ранени, половината от които тежко. Според официоза "Женмин жибао" всички загинали са туристи.

По данни на местните китайски власти стотина туристи са блокирани в популярен обект с природни забележителности, предаде Ройтерс.

Епицентърът е бил в рядко населен район на 200 км от град Гуанюан в посока север-северозапад. Огнището е било на дълбочина 10 км, уточниха от американския институт, който преди това бе посочил магнитуд 6,6 и дълбочина 32 км.

Сеизмологичната администрация в Съчуан обяви, че епицентърът е бил в окръг Нгава, населен предимно с тибетци номади. В близост до епицентъра е разположен природният резерват Цзичжуайгоу.

Няма данни за националността на туристите, но тъй като броят на чужденците е малък, се предполага, че жертвите са китайци.

По сведения на властите в Съчуан в момента на земетресението в природния резерват са пребивавали над 38 хиляди туристи.

През май 2008 г. земетресение в Съчуан причини смъртта на 70 хиляди човека, припомни Ройтерс.