Съобщението е направено на пресконференция от генерал Шъ Луцзе, началник-щаб на Пекинския военен район, цитиран от АФП и БТА. Генералът е казал, че цианид е намерен на две места в района, където станаха взривовете. Според предварителните оценки общото количество е няколкостотин тона, каза той.

Това е първото официално потвърждение за наличието на това извънредно опасно химическо съединение в складовете, откъдето в сряда тръгнаха експлозиите; има опасност от заразяване. Генерал Шъ не уточни за какъв точно цианид става дума, но китайските медии вече споменаха за наличието на 700 тона натриев цианид – извънредно токсично химическо съединение при вдишване, поглъщане и допир с кожата.

В склад на логистичната компания "Жуйхай" преди три дни избухна взрив, последван от силен пожар. 

Според очевидци ударната върна е разбила прозорците на жилищата, разположени в радиус от 2 км и е повредила над 1000 автомобила. По-късно в складовете е имало още няколко взрива.

Малка е вероятността спасителите да намерят други оцелели на мястото на взривовете в Тянцзин, предава ТАСС, като цитира началник-щаба на Пекинския военен окръг генерал Шъ Луцзе. На всички места, до които може човек да се добере, нашите военнослужещи химици вече са проникнали; там, където достъпът е затворен и там са направили проверка. Вероятността да се намерят оцелели е малка, по-скоро ще намираме загинали, добави той.

По последни данни жертвите от експлозията и огъня са 112, а 95 души се водят за изчезнали, от тях 85 са пожарникари. Самоличността на 24 от жертвите вече е установена, продължава разпознаването на останалите. В болници в града са настанени 722 души, като състоянието на 58 е критично.

Председателят на Държавния съвет (правителството на Китай) Ли Кецян пристигна днес на мястото на взривовете в склада за опасни материали в пристанищния град Тянцзин, съобщава в. "Женмин жибао". От името на президента на КНР Си Цзинпин премиерът Ли Кецян пристигна, за да ръководи спасителните работи, пише изданието.

Измами с помощи след трагедията в Тянцзин

Китайската полиция арестува момиче по подозрение в измама. То успяло да получи хиляди юана дарения от интернет потребители, лъжейки, че баща му е загинал в експлозиите в Тянцзин. Най-напред момичето писало в социалната мрежа Sina Weibo, че баща му се води изчезнал след първите два взрива в сряда в източния китайски пристанищен град Тянцзин. След това първо послание броят на хората, които следят блога й, нараснал неимоверно, предава АФП, като се позовава на интернет полицията на Фанчънган, градче, в провинция Гуанси, където момичето било арестувано.

То публикувало и второ послание, за да уточни, че баща й е намерен мъртъв, което накарало повече от 3000 потребители да дарят над 90 000 юана (12 600 евро) чрез социалната мрежа Weibo. Неотдавна Weibo създаде функция "възнаграждение", която дава възможност на потребители да превеждат пари на други потребители. Момичето не успяло да прибере парите, тъй като сметката му била блокирана от Weibo след предупреждение от подозрителни потребители.

Семействата на жертвите на катастрофата – вече 112 официално - обвиняват китайските власти, че крият истинското положение от тях. Властите от своя страна блокираха интернет сайтове заради разпространяване на "слухове".