Светът върви към нов световен ред с глобална отговорност на Китай Пекин контролира 90 на сто от външната търговия на Северна Корея и би могъл да накара Ким Чен Ун да се съгласи на преговори, пише в.Tagesspiegel, цитиран от "Епицентър".

Светът стои на прага на ядрена война или начало на нова епоха, в която Китай ще поеме глобална отговорност. За пръв път от Карибската криза през 1962 г. светът балансира на ръба на ядрена война. Сега начело на Америка не е Кенеди, а Тръмп. Неговият противник не е СССР, който при цялата си жажда за власт все пак се е опасявал от рисковете, чийто мащаб е било трудно да се прецени, а севернокорейският диктатор със своите доисторически понятия. За него ядреното оръжие е гаранция за сигурността на режима. Това пише в свой анализ журналистът Кристоф фон Маршал за германското издание Tagesspiegel.

Пекин контролира 90 на сто от външната търговия на Северна Корея и ми могъл да накара Ким Чен Ун да се съгласи на преговори – до момента Китай не е задействал този лост за натиск. Той изчаква, за да не избира между двата кошмарни сценария.

Първият ще дойде, ако режимът в Пхенян падне и Китай бъде залят от бежанска вълна. Корея ще се обедини и ще стане окончателно съюзник на САЩ.

Вторият сценарий предвижда война пред собствения праг и напълно възможно с използването на ядрено оръжие. Работата ще стигне и до икономическа криза:

Китай няма да постигне показателите на растеж, необходими, за да смекчи вътрешните конфликти и да постигне благосклонността на собствения народ. Ким и Тръмп по най-безмилостен начин играят с тези страхове на Китай. И двамата искат да придърпат Китай на своя страна. Съществува обаче и Южна Корея, която с все сила се опитва да разубеди Тръмп от военен удар. Войната ще се води на Корейския полуостров, а столицата на Южна Корея Сеул с нейните 10 милиона жители лежи в зона, която ще попадне под ударите на севернокорейската артилерия и ракети с малък обсег. САЩ ще победят Ким, но Южна Корея ще пострада жестоко.

През 1962 година САЩ и СССР успяха да се договорят. Кубинската криза доведе до преход от оръжейна надпревара към контрол над нея и изтегляне на ракетите. През 2017 година корейската криза може да доведе до нов световен ред, в който САЩ и Китай ще трябва да си поделят глобалната отговорност. В противен случай ще се пролее много кръв.