Но аз лично не мога да давам обещание за нещо, за което ние помолихме за помощ, не сме специалисти там, каза той на пресконференция във войсковия район 2138 -Челопечене, предаде БТА.

Медиите бяха поканени днес в бившето поделение за утилизация на боеприпаси, в което на 3 юли 2008 г. се взривиха боеприпаси, за да получат информация за хода на третата операция "Горещо лято", която започна на 5 август и цели окончателното прочистване на района на Челопечене.

По думите на Валентин Радев остава да бъде извършено дълбочинно прочистване на т.нар. Технически район 3, за което военните експерти нямат обаче необходимата техника.
Надявам се това да приключи тази година, за да може и експертната комисия да приключи работата си и да представим материалите на прокуратурата, добави Радев. По думите му прочистването на този район е най-опасно в глобален план. Като друга опасност той посочи река Лесновска и местни водни площи. Възможно е там да се наложи да се работи и до пролетта.

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, който участва в пресконференцията и наблюдава демонстрации по прочистване в района, заяви, че миналата година е подписал с Радев споразумение за втората фаза, която да включва дълбочинно прочистване на Технически район 3 и околните водни площи.
За този проект правителството на САЩ задели приблизително 3,18 млн. долара, посочи Уорлик. По думите му дейностите по тази фаза вече са започнали и предстои да бъдат приключени до следващата пролет.

Международното участие в тази операция се изразява в дълбочинно прочистване на Технически район 3 (33 декара) и прочистване на водните площи в двукилометровата зона от епицентъра на взривовете (540 декара).

От българска страна участва специализирана тактическа група с шест подчинени формирования от общо 57 военни и цивилни служители и 14 машини. От началото на операцията до момента са открити 2414 боеприпаси от американската компания Sterling, които се унищожават в района на поделението и на полигона "Сливница". До момента са унищожени 956 от тях. Sterling е наела 24 души от местното население, които да извършват определени дейности в операцията срещу заплати от 800 лева.

Операцията през 2008-2009 г. струваше на българския данъкоплатец 1 млн. и 37 000 лева, каза на пресконференцията ген.-лейтенант Атанас Самандов, командващ Съвместното командване на силите.
Зам.-министър Радев каза още, че се работи и за превъоръжаване на специалните ни части с ново оборудване. Планирани са около 700 000 лева, като три процедури ще бъдат открити - за доставка на робот, за тежки костюми и за устройства за дистанционно контролирано взривяване, които ще помогнат и на военните ни, които са на мисии.

Проверка на прокуратурата установи 116 закононарушения в поделението, свързани с безопасността на работата там. Още няма осъден, но на бившия шеф на поделението беше повдигнато обвинение.