Тези средства ще отидат за разчистване на разрушени сгради, строителство на временни жилища за евакуираните, възстановяване на пътища, пристанища и други инфраструктурни обекти, подпомагане на малкия и среден бизнес, съобщи БТА.

В този допълнителен бюджет за текущата финансова година, която приключва на 31 март, са включени и по 5 милиона йени (близо 61 000 долара) за домакинствата, загубили главата на семейството.

Правителственият проект за допълнителен бюджет трябва да бъде гласуван от парламента. Дебатите по него ще започнат на 28 април, уточнява Франс прес. Средствата трябва да бъдат осигурени без да се пускат нови държавни облигации, за да не се увеличи и без това големия държавен дълг на Япония, който превишава брутния вътрешен продукт на страната.

Кабинетът на премиера Наото Кан съобщи, че земетресението и вълната цунами са причинили щети за 210 милиарда евро без в сметката да влизат пропуснатите ползи на компаниите, чиято дейност бе нарушена от спирането на тока, нито пък последиците от ядрения инцидент във Фукушима. Земетресението с магнитуд 9 от 11 март и най-вече последвалата вълна цунами причиниха смъртта на близо 28 000 души.