Депутатите гласуват днес на първото четене държавния бюджет за 2016 година.

Заложени са дефицит от 1,8 млрд. лв. и максимален размер на нов дълг от 5,3 млрд. лв.

Горанов подчерта, че бюджет 2016 е съобразен с реалността, дава възможности държавата да изпълнява своите най-важни функции - за социална помощ и отбрана /където имаме международни ангажименти/, гарантира стабилност на фона на заобикалящите ни проблеми, предаде БТА.

Два ключови приоритета открои финансовият министър - образование и инфраструктура, и увери, че е намерен балансът за догодина.

Качеството на образованието ще се подобри чрез повишаване на възнагражденията на преподавателите.

Обръщането към най-качествено образование е много важно, училищата, които предлагат най-доброто обучение, да бъдат стимулирани - защити аргументите за повече пари за образование и наука догодина Горанов.

За инфраструктурата водещи ще са инвестициите и мерките за териториално сближаване.

Министърът очаква в началото на януари 2016 г. да бъдат сключени договори с ръководните органи на 4 оперативни програми

Растеж за догодина на БВП с 2,6% като основен двигател ще бъде крайното търсене, спад на безработицата до 9,1%, средногодишна инфлация 0,5%, в средносрочен план запазване стабилността на публичните финанси - това са част от заложените параметри в проекто-сметката за следващата година, заявени от Владислав Горанов.

Той увери, че данъчно-осигурителната политика ще бъде ориентирана към подкрепа на икономическия растеж, ще се запазят и размерите на осигурителните вноски.

Към 17 ноември т.г. приходите са с 1, 764 млрд. лв. повече от м.г. като в тях не са включени средствата от еврофондовете, отчете финансист номер едно. Той посочи, че за 2016 г. целта е да се запази фискалната стабилност и да се намали размерът на бюджетния дефицит.

В по-дългосрочен план - 2017- 2018 г. , прогнозата за дефицит, по сметките на Горанов, е съответно 1,4 и 1,00 процента от БВП.

Необходими са реформи

Без необходимите реформи не можем дапостигнем темповете на растеж на държавите, които се справят по-добре със структурните си дисбаланси, предупреди финасовият министър Владислав Горанов.

Той настоя, че реформите са необходими и с тях се закъснява като с това обясни частично и наложилата се актуализация на тазгодишния бюджет с нови разходи за 387.8 млн. лв.

 Актуализацията е неизбежна заради края на оперативните програми за периода 2007 - 2013, както и заради невъзможността за рязко свиване на персонала в някои сектори и необходимостта от извънредни разходи за обезщетения, каза Горанов.

"Още през пролетта алармирах, че темповете на реформи са незадоволителни. Стъпка напред е осъзнаването, че такива  трябва да има", отбеляза министърът.

Той се върна назад към фалита на КТБ и изплащането на гарантираните влогове в нея и увери, че "държавата вече има имунитет срещу недобросъвестни действия при управлението на парите на хората, уроците са прочетени и финансовата система е стабилна".

Като основна цел той очерта намаляването на бюджетния дефицит и разсейването на опасенията, че държавният дълг расте непропорционално. 

Бюджет 2016  предвижда дефицит от 1,8 милиарда лева и максимален размер на нов дълг от 5,3 милиарда лева - вижте тук >>>

Вчера на първо четене вече минаха бюджетите на НЗОК и ДОО.

Бюджетът на НЗОК предвижда се 129 млн. лева повече за здраве

Бюджетът на ДОО за първи път надхвърля 10 млрд. лв. Той предвижда от 1 януари 2016 г. минималната работна заплата да се увеличи на 420 лв. и да се актуализират пенсиите с 2,5% от 1 юли.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За бюджета и социалната политика