Имаме схеми за "хранилки" в държавни и общински предприятия, но не ги слагаме на масата, защото чакаме да се събере Изпълнителната комисия на ГЕРБ, за да се види какво са решили за "шуробаджанашките връзки", заяви на пресконференция на "Позитано 20" народният представител от БСП Таско Ерменков.

Вижте снимки >>>

„Дали роднински и партийни връзки не стоят зад проблеми, които са свързани с приватизацията на единственото печелившо българско държавно дружество в енергетиката?“.

Това попита народният представител Таско Ерменков на пресконференция в централата на партията, съобщи пресцентърът на БСП.

Той представи схема на енергийните връзки „Булгартрансгаз“, ЕАД – „Булгаргаз“ ЕАД – Столична община – КЗК. „Председателят на КЗК Юлия Ненкова, която е бивш зам.-кмет на Столична община, е наследена от Ралица Стоянова - сестра на Стоян Стоянов, който е началник „Правен отдел“ в КЗК.

В същото време Георгица Стоянова – член на КЗК, е съпруга на Владимир Малинов – началник „Правен отдел“ на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Дали тази връзка не е причина за едно неприятно за България събитие – процедура на ЕК срещу България по делото „Булгартрансгаз“, в която ЕК настоява той да бъде приватизиран“, попита още народният представител.

Той посочи и връзка между народния представител от ГЕРБ Снежана Дукова със сина й Илиян Дуков, който е член на Съвета на директорите в „Булгаргаз“ ЕАД.

„Даваме една седмица на ГЕРБ. Чакаме премиерът да събере Изпълнителната комисия на ГЕРБ, нещо като Светия конклав, за да реши кадровите проблеми“, каза още той.

По неговите думи в БСП са получени вече над 100 сигнала от всички областни и общински градове.

„Имаме цялата информация за схеми, за хранилки в общински и държавни предприятия. Крайно време е да се сложи край на този октопод – шуробаджанашките схеми, с които крадат пари“, категоричен е Ерменков.

Той припомни, че всичко е започнало от Хасково, премина през Габрово и запали едно газово дружество – „Булгартрансгаз“.