Сделката бе в основата на скандала около кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев, за когото министър Цветан Цветанов съобщи, че по онова време (2007 г. - бел. ред.) му е бил поискан подкуп от 500 000 евро. По-късно Плевнелиев отрече лично да са му искани пари и заяви, че имало само намеци. Както е известно, тогава той е бил управител на фирмата "Линднер".

Днес Гечев заяви, че земята, върху която е построен бизнес-паркът, е сменила няколко пъти собствениците си. С решение на Столичния общински съвет от 2007 г. се предоставят 20 дка площи - общинска собственост, срещу 24 дка на бизнес-парк като стойността на размяната е 72 евро на кв.м, уточни пък червеният депутатът Димчо Михалевски. Той посочи, че замяната е извършена през ноември 2008 г. и само четири месеца по-късно - през март 2009 г., "Бизнес парк София" продава близо 18,5 дка от същата тази земя, но вече на стойност 238 евро на кв.м., от което печели 3 млн. евро за сметка на Столичната община.

Гечев добави, че на Плевнелиев е дадена общинска земя за инвестиционни намерения и след това същата е продадена.
"Това става в същия период, когато Бойко Борисов е кмет на София, а Цветанов - заместник-кмет по сигурността. Това ли беше цената за министерския пост на Плевнелиев?", попита младият социалист.

Според депутата Румен Петков пък трябва да се направи справка какво е било движението на цените на земята в този период, включително на мястото на бизнес-парка, и ще стане ясно, че всъщност е извършено огромно обогатяване, в т.ч. чрез заменки на Плевнелиев и на кръга около него. Петков призова Цветанов да изясни дали исканите на Плевнелиев рушвети са свързани с този скандален, по думите му, начин на придобиване на 3 млн. евро за сметка на СО, и в кой точно момент от развитието на събитията около заменките, продажбата и препродажбата на земята са водени тези разговори.

"Стремежът да бъде потулен този въпрос издава усещане за нечистоплътност, за технологии и механизми на управление, които далеч нямат публичен характер", коментира бившият вътрешен министър. Според него е необходимо да се изясни и дали има конфликт на интереси в последващите действия на Росен Плевнелиев, както и дали софиянци са ощетени от сделката.

Столичната община е дала на "Бизнес парк София" 15 дка, други 5 са отредени за общински парк, коментира по-късно пред журналисти зам.-председателят на общинския съвет Орлин Иванов (ГЕРБ), който бе замесен в скандала като един от хората, поискали подкуп на Плевнелиев. От бизнес парка са получени 24 дка, както и 2,5 млн. лв., добави той. По думите му сделката е изключително изгодна за общината, а след съдебното решение относно подробния устройствен план ще се реализира и общинският парк, който "Бизнес парк София" трябва да изгради.

"Получихме и земята, под която ще мине метрото към "Бизнес парка", както и мостовото съоръжение до него, което сега е връзка между Южната дъга и "Младост 4", каза още Иванов.

Той припомни, че в петък миналата седмица е поискано образуването на наказателно дело за клевета срещу Георги Кадиев, който посочи него и други двама съветници от предишния мандат - Радослав Тошев и Данаил Кирилов (сега областен управител на София - бел. ред.) като хората, поискали подкупа.
"През следващата седмица ще заведем и три граждански иска - за по 50 000 лева. Имаме желанието наказателното дело да бъде разгледано до местните избори, но това едва ли ще се случи", добави Орлин Иванов.