В жалбата Иванов, Тошев и Кирилов твърдят, че Георги Кадиев преднамерено е излъгал и без да представи каквито и да било доказателства, е оклеветил тримата пред медиите и обществото. Тримата търсят правата си по Наказателния кодекс, според който – това деяние е подсъдно.

До десет дни Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов ще заведат и допълнителни граждански искове срещу Георги Кадиев за по 50 000 лева всеки. Ако спечелят делата, тримата ще дарят средствата за благотворителност.

„Кадиев си позволи да изрече изключителни лъжи и да създаде един предизборен компромат, за да извлече политически дивиденти преди изборите, но ние няма да се оставим имената ни да бъдат опетнени от едно такова лице”, каза Орлин Иванов.

Едно такова дело едва ли ще се развие до изборите, макар че нашето искрено желание е такова, за да излезе истината наяве. Тъй като ние не искаме задържането му, не би трябвало съдът да не дава ход на делото”, каза Иванов по повод това, че в момента Георги Кадиев е кандидат за кмет. Жалбата е внесена в Софийски районен съд в петък.

От Градското ръководство на БСП – София заявиха, че не се притесняват от заведеното дело срещу кандидата за кмет на БСП Георги Кадиев. Това е добра възможност - наяве да излезе цялата истина по случая, коментираха от градската структура на социалистите в София. Самият Кадиев пък заяви пред журналисти още на 17 септември на срещата си с евродепутата Катрин Тротман, че не се притеснява от евентуално съдебно дело от тримата набедени.

Скандалът възникна след като вътрешният министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че през 2007 г. трима столични общински съветници са изнудвали кандидата за президент на партията Росен Плевнелиев за 500 000 евро, за да придвижат проекта му за Бизнес парка в София. Тогава Плевнелиев бе управител на строителната компания “Линднер”.
Историята бе подета от депутата от БСП Петър Корумбашев и кандидата за кмет на левицата Георги Кадиев, от чиито изказвания стана ясно, че много хора са били наясно с натиска върху Плевнелиев. Замесените в скандала общински съветници Орлин Иванов и Радослав Тошев (сега от ГЕРБ) и Данаил Кирилов (сега областен управител на София) отрекоха и обявиха, че ще съдят Кадиев. Преди изборите от 2007 г. Тошев е бил съветник от "Гергьовден", Иванов от ССД, а Кирилов - от БСП.
Плевнелиев категорично заяви, че на него подкуп не му е искан лично и той не е давал, но е имало намеци.