"На първи тур имаме избрана номинация за кандидат за президент на БСП и това е ген. Румен Радев", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след провелото се гласуване за избор на кандидат-президент на партията, предаде Агенция "Фокус".

"Приключи гласуването по един от въпросите, по които днес Националният съвет се е събрал. От кандидатите, които изслушвахме, обсъждахме и гласувахме, Илияна Йотова, Янаки Стоилов и Марио Трайков си направиха самоотводи", каза Нинова.

По-рано Михаил Миков също си направи самоотвод.

Корнелия Нинова посочи, че на гласуване са били подложени три кандидатури – тази на Румен Гечев, Таско Ерменков и ген. Румен Радев. Нинова уточни, че са гласували 151 членове на Националния съвет на БСП.

"Имаме една недействителна бюлетина и следния резултат: Румен Радев – 99 от 150 гласа, Румен Гечев – 38, Таско Ерменков – 13 гласа, т.е. на първи тур имаме номинация за кандидат за президент на БСП", заяви Нинова.

По думите й, продължава заседанието на Пленума на партията с обсъждане на коалиционния формат.

Лидерът на БСП уточни, че имена на вицепрезидент не са обсъждани на днешното заседание.

Радев: Към мен има условие – да спечеля изборите

Към мен има условие и то едно – да спечеля президентските избори и да работя за България, каза кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев по време на пресконференцията.

Във връзка с вицепрезидента на БСП, ген. Радев посочи, че въпросът за вицепрезидента наистина е много сериозен.

"Аз държа и уважавам всички евентуални коалиционни партньори в една по-широка коалиция. Предстои ми да изложа своята визия и пред тях и тогава да решаваме този въпрос", заяви ген. Радев.

Попитан кога е бил проведен политическият разговор с него за политическата кандидатура, той обясни, че лидерът на БСП му се обадила и му е обяснила, че е номиниран за кандидат за президент от различни структури на партията и го е попитала дали приема.

По думите му, когато Корнелия Нинова му се е обадила, той вече е бил взел решение да напусне Българската армия.

"Попитан дали поставя условия на БСП, за да приеме тази номинация, ген. Радев посочи, че има ясно споразумение и отговорност. "Отворен съм за всякакви предложения, но винаги преценявам по съвест и по убеждения", добави той.

Янаки Стоилов: БСП има кандидат, дано да бъде успешен

"Днес вече БСП има кандидат, дано той да бъде успешен", каза пред журналисти заместник-председателят на НС, народен представител и един от членовете на БСП, които бяха номинирани за кандидат-президент Янаки Столиов.

Попитан дали е било честно състезанието, той посочи, че е имало много събития на това заседание на Националния съвет на БСП.

"Аз представих тези ангажименти, които смятам, че кандидатът от името на Социалистическата партия трябва да поеме пред българските граждани“, посочи Стоилов.

По думите му в такава сложна ситуация, едва ли е можел да разчита на последователна и искрена подкрепа на ръководството на партията.

"Затова мисля, че в този случай трябваше да се поставят всички въпроси не само за изборите, но и за съдбата и бъдещето на БСП след тях", добави Янаки Стоилов.