Това се казва в декларация на Коалиция за България по повод с оставката на управителя на НЗОК Нели Нешева и уволненията на зам.-министър Гергана Павлова, Георги Харизанов от „Напоителни системи" и директора на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

Хората не са длъжни да плащат за задкулисни далавери или за арогантното поведение на тези хора от властта, прочете деларацията зам.-председателят на ПГ на левицата Ангел Найденов, цитиран от БТА и БГНЕС.

Според социалистите тези оставки и уволнения са само първата и малка крачка в правилната посока.
От Коалиция за България очакваме следващата крачка - по-голяма, обоснована и необходима, и това са оставките на земеделския и на здравния министър, заяви Найденов.

БСП настоява и за пълна и прозрачна проверка на работата на съответните ведомства, чиито ръководители бяха отстранени.
"Как да повярваме, че прекият ръководител на Харизанов (министър Мирослав Найденов - б.р.) не знае за неговото минало. Как да повярваме, че министърът на здравеопазването Стефан Константинов научава от писмото на ЕК, че цените на лекарствата в България са колосално високи. Как да повярваме, че директорът на Агенцията по вписванията сама си е определила и раздала тези колосални суми като бонуси, без знанието на бившия и на настоящия министър на правосъдието?", попита Найденов.

Социалистите обясняват, че било изумително качеството на кадри, които заемат най-високи позиции в управлението на ГЕРБ.
"До вчера смятахме, че върхът на кадровата политика на ГЕРБ е владение на Румяна Желева и Калина Илиева, оказа се че сме хора с бедно въображение", иронизира зам.-председателят на ПГ на левицата.

По думите му липсата на диплома на Георги Харизанов бледнее на фона на криминалното му досие.
На другия полюс било уволнението на зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова - с "почтено минало и подходящо образование". Според Ангел Найденов общото е, че са част от кадровия провал на ГЕРБ.

"Една оставка не стига. След нея ще завали лавина от оставки", коментира и колежката му от БСП Мая Манолова, цитирана от "Фокус".
„Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Само че тази баница не е на ГЕРБ, а парите са на всички здравноосигурени лица", каза тя, цитирана от КРОСС.
По думите й, вероятно мнозинството очаква, че с оставката на Нели Нешева ще се затвори темата.
"Това е доста наивно, защото една оставка няма да реши затлачените проблеми в здравната система, пълната липса на публичност и прозрачност. Чухме от здравния министър, че всеки момент може да подаде оставка. Аз бих го посъветвала - да си я носи под ръка, защото много скоро ще му влезе в употреба", призова Манолова.

Вчера и от СДС поискаха Стефан Константинов да подаде оставката си заради скандалите с бонусите в неговото ведомство. Според тях министърът е излъгал, че 90% от парите, раздадени като бонуси през 2011 г., са били за спешната помощ и е въвел в заблуждение българските граждани. Министърът пък поиска да му се извинят, защото не бил казал такова нещо.

Днес съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов попита от трибуната кой депутат предложи текста за определяне на максимални цени за лекарствата.
"Кажете му името, за да е ясно кой, в най-добрия случай поради неразбиране на обстоятелствата, е създал тази предпоставка за нарушения", призова той.

Вчера Константинов обясни, че ще има сериозен одит на всички лекарства и на цените им. Той отрече да е прикривал сигнали за нарушения от страна на "Софарма". Получил писмо от Министерство на финансите, от което става ясно, че Европейската комисия е отправила въпроси за незаконна държавна помощ към "Софарма" и "Софарма Трейдинг".

Според Костов това е сърцевината на въпроса. "Трябва да бъде защитен пазарът, конкуренцията, от злоупотреби с господстващо положение, ако ги има. Не действат определени комисии и затова от СДС поискаха да сезират КЗК, която и без друго не е свършила досега нито една такава работа. Ако държавата си имаше органи, които да работят, а не да се напълни Министерството на здравеопазването с комисии, в които да са хора, които нямат никакъв кураж да заемат обществено отговорна позиция, ще се получава”, заяви той.